Nytt brusmedel botar ballongmage

Nytt brusmedel botar ballongmage

Många svenskar har problem med magen och “känslig mage” eller IBS, Irritable bowel syndrome, plågar nästan var fjärde vuxen svensk.

Nu finns der dock ett enkelt botemedel som gör att du kan slippa att ha ont i magen. Nu lanseras nämligen en ny kostbehandling på apoteken. Medlet är en tablett – som innehåller extrakt från växten Aloe Berbadensis Mill – som man löser i vatten och tar två gånger om dagen.

Enligt en studie som gjordes vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset mådde 58 procent av IBS-patienterna bättre när de åt tabletten, jämfört med 29 procent som fick placebotabletter (verkningslösa). Det var framför allt smärtorna och känslan av uppblåsthet som minskade.

Lisbeth Moëll som bor i Lindome, märkte en snabb förbättring de månader hon åt brusmedlet och hon har även fått fortsätta att äta det efter att studien avslutats.
– Jag får kramptillstånd i magen, men det blev bättre med medicinen. Tidigare kunde jag gå hela dagar med väldigt ont i magen, vilket påverkat mitt dagliga liv mycket. Så det är väldigt mycket värt att slippa ha ont, säger hon till Expressen Hälsa.

Åtta tips som kan lindra

Medicin.
I många fall kan man behandla specifika symtom, såsom smärta, diarré och förstoppning med läkemedel som i dag finns på marknaden. Det pågår dessutom intensiv forskning inom IBS-fältet, till exempel inom läkemedelsindustrin, och nya behandlingsprinciper är under utveckling.

Små portioner.
Ät ofta, regelbundet och ta små portioner. Tugga långsamt.

Koppla av.
De flesta mag- och tarmsjukdomar påverkas av stress. Se över din vardag och se till att det finns tid för vila och avkoppling. Undvik. Undvik stora mängder socker och fett.

Dra ned på fibrer.
Överdosera inte fibrer.

Magbakerier.
Ät och drick snälla magbakterier i probiotika som fruktdrycker eller yoghurtar.

Träna.
Fysisk aktivitet minskar förstoppning och magsmärta visar en ny studie.

Behöver du mer hjälp? Det finns en IBS-skola på Ersta sjukhus i Stockholm och på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Kognitiv beteendeterapi kan också hjälpa.

Källa: Expressen Hälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras