Nyfiken på menskopp? Samlad fakta och fördelar

Idag, den 28 maj, är det internationella menshygiendagen. En temadag som årligen sprider kunskap, fokuserar på att bryta tabun och motarbeta myter kring mens. Vi firar den genom att berätta mer om historien bakom att använda menskopp och dess fördelar.

Menshygiendagen introducerades första gången 2014 och arrangeras sedan dess årligen för att öka kunskapen kring mens. I industriländer ligger fokus på att bryta tabun, medan det i utvecklingsländer även handlar om att skapa medvetenhet kring behovet av hygien- och intimartiklar för unga tjejer och kvinnor. Menstruation är ofta ett stort problem i dessa länder, då de inte har tillgång till mensskydd. Resultatet blir att de stannar hemma från skolan. En veckas missad skolgång varje månad blir totalt en fjärdedel av skolgången – bara för att de har mens. Många tvingas därför tyvärr hoppa av skolan, och utan utbildning blir framtidsmöjligheterna begränsade. En menskopp kan lösa detta.

Lisa Perby är grundare till MonthlyCup, mer känt som Menskopp.se den enda menskoppen som tillverkas av silikon i Sverige. Ett av de största skälen till det var just för att kunna göra skillnad för dessa kvinnor. Hon subventionerar menskoppar för att de ska kunna köpas av organisationer som vill göra skillnad, och har lyckade projekt i bland annat Senegal, Indien, Kenya och Uganda. Hitintills har MonthlyCup skickat iväg över 5000 koppar för att hjälpa flickor att stanna i skolan.

Bra miljöalternativ

Allt fler kvinnor även i Sverige byter bort bindor och tamponger mot menskopp. Den känns inte, du kan sova och träna med den,  och ska du iväg behöver du inte ta med dig flera – det räcker med en. Dessutom kan den sitta på plats i upp till 12 timmar innan den behöver rengöras. Frihet!

Genom att byta till menskopp gör du även miljön en tjänst. Koppen är återanvändningsbar i upp till fem år, och ersätter ca 1600 bindor och tamponger.

En kvinna använder totalt runt 12 000 tamponger eller bindor under sin livstid. Det motsvarar endast sju menskoppar, vilket gör en otrolig skillnad gällande sopberg och allmän miljöpåverkan. Tänk vilken skillnad det skulle göra för din plånbok.

Ett skydd som funnits länge

Men trots att många upptäcker menskoppen först nu, är den ingen nyhet på marknaden. Det fanns prototyper redan i slutet av 1800-talet, som hölls på plats med hjälp av ett bälte. De började sen tillverkas i USA på 1930-talet, men i större skala först i slutet av 50-talet.

Utseendemässigt har de sedan dess inte förändrats jättemycket, men det har som tur är materialet. De allra första menskopparna tillverkades nämligen i tjockt gummi, vilket förmodligen inte var särskilt bekvämt. Idag tillverkas de flesta i följsamt silikon, vilket gör att dem vid korrekt insättning inte känns alls.

Det är först på senare år som menskoppar har börjat vinna mark i Sverige. Tidigare såldes den endast i några få hälsokostaffärer, men tack vare ökad miljömedvetenhet och eventuellt på grund av möjligheten att handla via nätet, ökar användningen mer och mer.

Idag finns det många olika menskoppsmärken i världen, och även om de liknar varandra vid en första anblick, finns det många olika alternativ gällande storlek och material.

MonthlyCup är en svensktillverkad menskopp gjord av högkvalitativt silikon. Den finns i tre storlekar, som utgår från den individuella blödningsmängden. MonthlyCup är 100% vegansk, miljövänlig, bekväm och lätt att använda. Dessutom följer företaget medicinteknisk standard och har FDA clearance – allt för kundens säkerhet.

Fler fördelar med menskopp:

 • Nästan alla kan använda den. Även om man är känslig och inte klarar av tampong brukar menskopp alltid funka.
 • För de som lider av återkommande svampinfektioner, upplever de flesta att besvären minskar.
 • Orsakar inte Ph-förändring eller uttorkning av slidan.
 • Funkar bra tillsammans med spiral.

Gör både dig själv och miljön en tjänst – byt till menskopp redan den här månaden. Läs mer om MonthlyCup och dess fördelar här. 

Om MonthlyCup

 • MonthlyCup grundades 2014
 • På bara tre år har omsättningen ökat från 1 till 8 miljoner
 • Hittills har de sålt över 150.000 koppar och subventionerat över 5.000 koppar till U-länder
 • De finns på följande hemsidor:
  www.menskopp.se för Sverige
  www.menskopp.no för Norge
  www.menstrualcup.com för USA och övriga världen
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras