Nyckelhålet hjälper dig hitta rätt alternativ

Nyckelhålet hjälper dig hitta rätt alternativ

Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang.

 

Nyckelhålet står för:

  • mindre och/eller nyttigare fett
  • mindre socker
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn

 
Nyckelhålsmärkta livsmedel ska uppfylla ett eller flera av ovanstående villkor i jämförelse med andra livsmedel av samma typ.

 

 

Sedan 1989

Livsmedelsverket registrerade nyckelhålet som varumärke 1989 enligt den svenska varumärkeslagen (1960:644). Symbolen togs fram för att visa konsumenten vägen till livsmedel med mindre fett och mer fibrer.

 

Sedan dess har märkningen utvecklats och omfattar nu både färdigförpackade matvaror och vissa oförpackade livsmedel, färdiglagade rätter, recept och mat på restaurang. Villkoren för att få märka livsmedel med nyckelhålet har också utvecklats och innefattar nu fibrer och fullkorn, fett och fettkvalitet, socker och salt.

 

Varför ska man välja nyckelhålsmärkt?

Din livsstil påverkar din hälsa. Genom att äta hälsosamt och röra på dig regelbundet kan du minska risken för sjukdomar som fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, vissa cancersjukdomar och benskörhet. Även risken för karies och förstoppning minskar om du äter hälsosamt. Genom att välja nyckelhålsmärkt mat kan du enkelt förbättra dina matvanor. Det kan i sin tur bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.