Nya Roller derby lockar fler och fler

Nya Roller derby lockar fler och fler

Gillar du fart, fläkt och en fysiskt krävande sport? Då kanske roller derby är något för dig.

Sporten roller derby, som ursprungligen kommer från USA, växer mer och mer i Sverige. Nyligen valdes roller derby in som gren i Svenska Skridskorförbundet och sporten är därmed hela och hållet accepterad i Sverige. Roller derby beskrivs som en hård, tuff och fartfylld sport som kräver bra fysik.

Det går ut på att utövarna, som är uppdelade i två lag, kör runt runt på en oval inomhusbana och jagar poäng som fås genom att köra om varandra. Roller derby innebär fullkontakt och många blåmärken. Sporten har snabbt blivit populär i Sverige har framför allt kvinnliga utövare med lag i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå och Visby.

Fakta om Roller derby (källa: www.skridsko.se)
Sporten är av amerikanskt ursprung och har en historia som sträcker sig nästan hundra år bakåt i tiden.  Höjdpunkterna kan betraktas som tidigt 1970-tal. 1972 sattes ett publikrekord på över 50 000 åskådare som såg matchen mellan Chicago Midwest Pioneers och Los Angeles Thunderbirds, tittarsiffror för TV-sända tävlingar i USA kunde under samma period nå 15 miljoner.

Under de senaste fem-tio åren har sporten gjort comeback världen över. Det är fortfarande bara i USA som roller derby har nått status som en riktig publiksport med arenor specialbyggda för ändamålet. Idag finns ett fåtal lag med manliga åkare och mixade lag, men sporten består framför allt av kvinnliga spelare.

Läs mer på Svenska Skridskoförbundets hemsida

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras