Kontrollen av kosttillskott behöver förbättras. Livsmedelsverket har därför tillsammans med Läkemedelsverket och Konsumentverket utvecklat nya arbetssätt för att effektivisera kontrollen av kosttillskottsbranschen.
– Vi vill skydda konsumenterna mot oseriösa produkter som i värsta fall innebär en hälsorisk. Därför har vi klarat ut rutinerna mellan alla myndigheter som är inblandade i kontrollen av kosttillskott, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
I tre år har Livsmedelsverket genomfört ett hälsokostprojekt. Resultatet är en kartläggning av kosttillskottsmarknaden på internet och en modell för hur kontrollen kan effektiviseras. Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Konsumentverket har samarbetat och tydliggjort respektive myndighets mandat och ansvar att agera mot produkter på marknaden som antingen vilseleder eller riskerar att skada konsumenterna. Merparten av kontrollen sker ute i kommunerna, och därför genomförs nu en särskild utbildningssatsning för att stötta kommunerna.
– Vi har utbildat 200 kommuninspektörer under 2011 och vi fortsätter med att specialutbilda inspektörer från Stockholm, Göteborg, Malmö och flera mindre kommuner. Tillsammans kommer vi att arbeta för att komma åt oseriösa företagare och farliga kosttillskott, säger Zofia Kurowska.
I utbildningen samarbetar myndigheterna för att ge ett så bra stöd till kommunerna som möjligt. Hälsokostprojektet och utbildningssatsningen har gett en positiv effekt genom en förbättrad kontroll.
– Flera kommuner satsar extra på att kontrollera kosttillskottsföretagen. Ett bra exempel är Stockholms stad som under detta år genomför en storsatsning. Nu väntar vi bara på att branschen ska öka sina ansträngningar och arbeta med oss för att få bort produkter som är skadliga eller säljs med vilseledande märkning, säger Zofia Kurowska.
Livsmedelsverket har inte i uppdrag att godkänna kosttillskott. Det är producenten och säljaren som själva ansvarar för att kosttillskottet är säkert. Det regleras av livsmedelslagstiftningen som innefattar regler om bland annat egenkontroll. Hälsokostprojektet är en del av Livsmedelsverkets arbete för säkra livsmedel och redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen.