I september anordnas för första gången någonsin tävlingen Årets Ekokock i Sverige. ”Med tävlingen Årets Ekokock vill vi uppmärksamma alla professionella kockar och restauranger som aktivt väljer KRAV-märkt och ekologiskt”, säger ekokocken Ulrika Brydling.
– Kockarnas matval gör skillnad för människor, djur och miljö. Med tävlingen vill vi uppmärksamma alla professionella kockar och restauranger som aktivt väljer KRAV-märkt och ekologiskt, säger ekokocken Ulrika Brydling, som tillsammans med sin kollega Erik Måneld leder tävlingen på uppdrag av KRAV.
En av de tävlande, Luqaz Ottosson har tidigare utsetts till ”Årets unga kock 2012” och ”Årets Framtidslöfte” på Restauranggalan 2013. Nu hoppas han på vinst i tävlingen Årets Ekokock.
– Det ska bli både roligt och spännande att vara med i den första upplagan av Årets Ekokock. För mig som kock har jag möjlighet att sprida information om betydelsen av hur maten framställs och varför det är viktigt att köpa KRAV-märkt och ekologisk mat, säger Luqaz Ottosson, kock på den KRAV-märkta restaurangen Lilla Bjers på Gotland som vann White Guides pris ”Årets Hållbara Gastronomi 2014”.
Till nästa års tävling ska kockar från KRAV-märkta restauranger kunna ansöka om att få vara med i tävlingen.
– Vår vision är att Årets Ekokock ska bli en stor och attraktiv tävling på både nationell och nordisk nivå. Dessutom är tävling en chans att fördjupa sig i något ämne och ekologisk mat är viktigt att känna till för professionella kockar, säger Ulrika Brydling.
Tävlingen äger rum i konserthuset i Växjö fredagen den femte september med start klockan 15.30. Vinnaren kommer bland annat att bli KRAVs profilkock under det kommande året samt få köksknivar från Sundquist AB.
Foto: Jennifer Niemi