Ny studie: Svenskarna rör sig för lite

Ny studie: Svenskarna rör sig för lite

Att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av till exempel hjärt-kärlsjukdomar är ingen nyhet. Trots det
visar ny studie att endast 7 procent av svenskarna i åldern 50-64 år rör på sig 30 minuter om dagen.

Enligt nationella rekommendationer bör vi röra på oss 30 minuter per dag, fem dagar i veckan, minst tio minuter åt gången. Resultat från en pilotstudie som ingår i Hjärt-Lungfondens stora forskningsstudie SCAPIS tyder på att bara 7 procent av svenskarna i åldern 50–64 år rör på sig tillräckligt mycket. I Sverige är runt 1,7 miljoner personer i den åldern.

– Det krävs inte några svettiga och hårda gympass för att skydda hjärtat. Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

I den nationella folkhälsoenkäten 2014 uppgav 64 procent av befolkningen mellan 45-64 år att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet. Men resultatet från Hjärt-Lungfondens pilotstudie tyder alltså på att vi rör på oss betydligt mindre. I studien utrustades nära 1 000 deltagare med en så kallad accelerometer. Den fungerar som en avancerad stegmätare och mäter om bäraren ägnar sig åt träning eller sitter stilla.

– Tidigare studier om fysisk aktivitet har ofta byggt på att deltagarna själva har rapporterat sin aktivitet. Den här studien ger en mer objektiv bild av hur lite vi faktiskt rör på oss, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Studien presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport som ger en helhetsbild över forskningsframsteg och hjärthälsa i Sverige och ges ut för nionde året i rad. Med Hjärtrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskaperna om forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdomar så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar.

 

Läs även: Så bränner du fler kalorier utan exta träningspass

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.