Vill du hålla vikten i sommar ska du satsa på bönor. Allra bäst är kikärtor och bruna bönor, visar ny forskning från Lunds universitet.
Bönor påverkar blodsockerkurvan positivt ett halvt dygn efter måltid. Lika lång tid ökade även mättnadskänslan. I studien ingick 16 unga människor som vid sex tillfällen kl 21 på kvällen fick äta antingen bruna bönor, kidneybönor, svarta bönor eller kikärtor. Ett vanligt vitt bröd ingick som referensprodukt. Morgonen därpå togs blodprov på fastande mage, därefter fick försökspersonerna en standardiserad måltid och blodprov följdes upprepat under tre timmar.
– Att kunna reglera aptiten så långt efter intag kan ha stor betydelse för energiintaget och därmed förhindra uppkomst av övervikt och fetma, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds Tekniska Högskola och verksam vid Lunds universitet.
Tidigare studier har på andra sätt pekat på att intag av bönor troligtvis är kopplat till hälsosamma effekter så som lägre risk för övervikt och fetma, men man har inte riktigt vetat orsaken.
– Vår studie visar att det troligtvis är bönornas specifika sammansättning av kostfiber som ligger bakom de hälsosamma effekterna. Bönor har både lågt glykemiskt index och är rikt på kostfiber vilket gör de extra hälsosamma. Dessutom innehåller även andra ämnen som kan vara hälsosamma, exempelvis polyfenoler, säger Anne Nilsson.
Text: Redaktionen
Foto: Lunds Universitet