Om man drar ner mat som höjer insulinnivåerna kan Alzheimers förbyggas. Särskilt om de raffinerade kolhydraterna som socker och pasta undviks. Det här visar en ny studie.
Enligt doktor Georgia Ede i artikeln ”Preventing Alzheimer is easier than you think” beror Alzheimer – som ibland kallas typ 3-diabetes – på insulinresistens i hjärnan. Denna resistens svälter hjärnan på energi och kan på sikt leda till funktionsnedsättning. Hela 80 procent av de som har Alzheimer har redan insulinresistens eller fullt utvecklad typ 2-diabetes.
Därför drar man slutsatsen att det är möjligt att minska risken för Alzheimers genom att äta lågkolhydratkost. Dock kan inte LCHF-kost bota demens, men den kan eventuellt förbättra tillståndet något.
Om du inte vet om du lider av insulinresistens är du heller inte ensam, eftersom det enligt artikeln är den enskilt mest viktigaste frågan du kan ställa dig gällande din fysiska pch psykiska hälsa.
Läs mer: Fetma i medelåldern ökar risken för demens
Läs mer: Hur farligt är det med socker, egentligen?
Läs mer: Så lyckas du med 5:2-dieten
Text: Julia Kimell
Bild: Pixabay