Ny studie: Alzheimer kan förebyggas med kosten

Ny studie: Alzheimer kan förebyggas med kosten

Om man drar ner mat som höjer insulinnivåerna kan Alzheimers förbyggas. Särskilt om de raffinerade kolhydraterna som socker och pasta undviks. Det här visar en ny studie.

Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom kommer smygande och är den tredje vanligaste dödsorsaken i västvärlden och står för ca 60 procent av samtliga fall av demens i Sverige. Sjukdomen gör att hjärnvävnad gradvis förstörs då nervceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Hela storhjärnan drabbas men framför allt hjäss- och tinningloberna.
Källa: Demenscentrum

Enligt doktor Georgia Ede i artikeln ”Preventing Alzheimer is easier than you think” beror Alzheimer – som ibland kallas typ 3-diabetes – på insulinresistens i hjärnan. Denna resistens svälter hjärnan på energi och kan på sikt leda till funktionsnedsättning. Hela 80 procent av de som har Alzheimer har redan insulinresistens eller fullt utvecklad typ 2-diabetes

Därför drar man slutsatsen att det är möjligt att minska risken för Alzheimers genom att äta lågkolhydratkost. Dock kan inte LCHF-kost bota demens, men den kan eventuellt förbättra tillståndet något.

Om du inte vet om du lider av insulinresistens är du heller inte ensam, eftersom det enligt artikeln är den enskilt mest viktigaste frågan du kan ställa dig gällande din fysiska pch psykiska hälsa.

Läs mer: Fetma i medelåldern ökar risken för demens
Läs mer: Hur farligt är det med socker, egentligen?
Läs mer: Så lyckas du med 5:2-dieten

Text: Julia Kimell
Bild: Pixabay

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.