Ny stämning: ”Coca cola mörkar hälsorisker”.

Ny stämning: ”Coca cola mörkar hälsorisker”.

Hälsofrämjarna jublar, för nu stäms läskjätten Coca cola för att under åratal ha vilselett allmänheten om farorna ett läskdrickande faktiskt innebär. Likheterna till taktikerna tobaksbolagen använde på 50-talet är många.

SVT nyheter hänvisar till The Center for Science in the Public Interest, som pekar på hur Coca cola och The American Beverage Association vilseleder allmänheten bland annat genom att förvanska forskning och bedriva desinformationskampanjer som ifrågasätter den forskning som kopplar ihop socker med fetma och ohälsa bland amerikanerna. Istället försöker läskjätten hävda att det är bristen på fysisk aktivitet som är den största boven. 

Enligt stämningen har Coca cola och The American Beverage Asscoviation även under en längre tid finansierat vinklad vetenskap kombinerat med missvisande reklamkampanjer. Båda parterna tillbakavisar kritiken som kommer in.

Finansierar vinklad forskning
Som ett exempel finns en rapport i New York Times, som förklarar hur Coca cola mellan 2010 och 2015 lade inte mindre än 120 miljoner dollar på forskning som tonar ner kopplingen mellan sötade drycker och ohälsa. En av dem är denna: ”Det finns inga vetenskapliga bevis som kopplar sockersötad dryck till fetma”. 

En gång påstod de till och med att läsk, precis som ett paket mandlar, kan vare ett hälsosamt tilltugg. En annan gång kampanjade American Beverage Association om att uppmana de unga att dricka söta drycker och sedan röra sig mer, och en från Coca cola som hävdar att en stunds skratt eller bowlingssession väger upp de negativa effekterna som sockerdrycken medför. Se deras Youtube-video här! 

USA:s läskindustri är redan i motvind: Försäljningssiffrorna sjunker och förbrukningen 2016 har inte varit så låg sedan 1985, samtidigt som fler och fler städer i USA har infört skatt på sötat dryck. 

Vad kan då stämningen leda till rent praktisk? Förutom en bättre folkhälsa, även restriktioner på marknadsföringen, och – precis som på tobakspaketen – även varningstexter på etiketter.

Text: Julia Kimell
Foto: Pixabay 

Läs mer:
Läsk? Nej tack! 
6 tips på hur du drar ner på sockret
Light-läsk ökar riskerna för hjärtsjukdom 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.