Ny satsning mot klimatpåverkan

Ny satsning mot klimatpåverkan

Mindre energi och mer pengar till idrott. Det är målet med projektet Uthållig idrott som nu startar med Sveriges Energikontor som motor i samverkan med Riksidrottsförbundet.

Uthållig idrott ska pågå fram till hösten 2014 och syftet är att både minska klimatpåverkan och att idrottsföreningarna ska få mer pengar över till idrottsverksamhet genom att spara på energikostnader. Målet är att minska energianvändningen med 15 procent i idrottsanläggningar och 5 procent när det gäller transporter.

 – Det här är en positiv satsning för idrotten. Vi vill vara en positiv kraft i samhället och i det ingår så klart att verka för en god miljö och minskad energianvändning, säger Helén Wiklund Wårell, ledamot i Riksidrottsstyrelsen och ansvarig för idrottsmiljöer.

Uthållig idrott kommer att ge stöd till föreningarna i form av kompetens och inspiration på området. Såväl stora som små anläggningar kan spara både energi och pengar genom enklare åtgärder. För i synnerhet föreningar som äger sina anläggningar är räkningarna för el och värme en stor kostnad. I projektet ingår också insatser för smartare idrottsresor.

Idag finns redan SISU Idrottsutbildarnas utbildningsmaterial kring Klimatsmart förening och Trafiksäkra och klimatsmartare transporter som stöd till föreningar.

Energikontoret Regionförbundet Örebro som äger projektet ska nu tillsammans med sina samarbetspartners, bland annat Riksidrottsförbundet, i detalj utforma hur Uthållig idrott ska genomföras.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras