Ny podcast utforskar matens nya roller

Ny podcast utforskar matens nya roller

Feeder är namnet på Livsmedelsföretagens nya podcast om matens nya roll i samhället. I första avsnittet diskuterar Fredrik Torehammar ensamätande, ”skämsmat”, och varför mat har olika hög status tillsammans med gästerna Johan Ununger, vd Saltå Kvarn, Carina Hansson, vd Estrella och Linnea Wiklund, P3.

Om Fredrik Torehammar och Podcasten Feeder

Det här är Fredrik Torehammar
Gör: PA-chef på Livsmedelsföretagen och programledare för podcasten Feeder
 

Ålder: 35 år

Familj: Man och en sju månader gammal son

Bakgrund: Uppvuxen i Mariestad. ”Där min morfar jobbade på glassfabriken, Kling glass.”

Det här är podcasten Feeder

En podcast från Livsmedelsföretagen om mat och samhälle. Premiären var den 8 september. Nya avsnitt släpps löpande under hösten.

Gäster i urval: Johan Ununger (Saltå Kvarn), Carina Hansson (Estrella), Linnea Wikblad (Killmaterskan, P3), Andreas Wilson (Juiceverket), Lisa Wiklund (etnolog), Malin Westling (Semper), David Eberhard (psykiatriker), Frida Boisen (skribent och debattör).

Höstens teman: Mat och status, barn och mat, mat och kön, mat och mångkultur, framtidens mat, med mera

Lyssna: Feederpodcast på Facebook, Livsmedelsföretagens hemsida eller de vanliga plattformarna för podcasts

– Mat har fått samma betydelse som musik hade förr – man definierar sig i dag genom den mat man äter, eller kanske ännu viktigare: Vad man inte äter. När jag växte upp var det största beviset på att man var en hopplös person att man svarade ”jag gillar allt” på frågan vilken musik man lyssnade på. Att man var en ”allätare”. Tycker du om allting så gillar du ingenting, du har ingen egen personlighet. Vi är på väg dit också när det gäller mat. Om man inte har någonting man utesluter eller något man är extra förtjust i – eller bara saknar åsikter om mat – så säger det någonting om en som inte är så positivt, säger Fredrik Torehammar, PA-chef på Livsmedelsföretagen och programledare för podcasten Feeder.

I höst finns barnmatsdebatten, mat och kön, mat och mångkultur och framtidens mat bland ämnena som kommer att diskuteras. Medverkar gör en mix av matpersonligheter från akademin, populärkulturen och branschen, som David Eberhard, psykiatriker, Malin Westling, Semper, Andreas Wilson, Juiceverket, och Marie Söderqvist, vd Livsmedelsföretagen.

– I dag pratar alla om mat, och alla har starka åsikter om mat. Men de som faktiskt gör maten – de som bokstavligt talat föder Sverige – hörs däremot inte i debatten. I den här podcasten vill vi låta dem komma till tals och vara med och diskutera matens alltmer centrala roll i samhället ur sitt perspektiv, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen och ansvarig utgivare för podcasten Feeder.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.