Ny forskning kring spelberoende

spel

Spelberoende är en sjukdom lik alkoholism och drogberoende, du kan aldrig vara säker på att du är helt frisk. Det är ett livslångt arbete och det är få som aldrig drabbas av återfall. Spelmissbruk är ett utbrett problem i Sverige och regeringen har arbetat länge med olika behandlingar och åtgärder.

Vanligaste behandlingsmetoderna

När en person väl söker hjälp för sitt spelmissbruk är första steget redan taget. Först görs en utredning om hur allvarligt missbruket är för att bedöma om personen kan gå på
öppenbehandling, då bor de kvar i hemmet, eller om personen borde åka till ett
behandlingshem för mer intensiv behandling. Därefter sker strukturerade program och
samtal för att gå till botten med missbruket och hitta sätt att överkomma beroendet.

Ett viktigt steg är att involvera närmaste anhöriga i programmet och återuppbygga relationer. Många missbrukare skyr kontakt med familj och vänner för att dölja sitt spelande medan andra lurar till sig pengar och förstör sina relationerna.

Ny forskning – nässpray mot missbruk

Det sker hela tiden ny forskning kring missbruk av olika slag, inte minst spelmissbruk. Det krävs nya metoder för att hjälpa dem som spelar överdrivet på slots och casino. Ett av de senaste rönen är försök med nässpray fylld med Naloxon. Ämnet har sedan länge används för att avvänja opiatmissbrukare.

Missbrukare får en dopaminbelöning av hjärnan varje gång de vänder sig till spel, droger
eller alkohol. Det är det som skapar ett beroende, hjärnan vill hela tiden ha mer dopamin och “lurar” personen att fortsätta missbruka.

Naxolon minskar hjärnans dopaminproduktion och ska därmed göra det lättare att ge upp
missbruket. Dock krävs det ytterligare mediciner vid långvarigt bruk för att hantera
biverkningar som kan uppstå, såsom förstoppning. I Finland har man gjort framgångsrika
försök med medicinen i tablettform som tar en timme att verka. Problemet är att missbrukare är impulsiva och behöver hjälpmedel som kickar igång direkt vid intag, därav lösningen att inta Naxolon i sprayform.

Om det släpps fler positiva studier kring behandlingsmetoden kan det bli vanligare att
behandla spelmissbrukare med mediciner vid sidan av terapin. Och då har vi kanske kommit ett steg längre att kunna hjälpa missbrukare snabbt och effektivt, med lägre antal återfall.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.