Ny behandling mot knäartros fick hockeylegend på benen igen

knäartros

Kent ”Lill-Kenta” Johansson, f.d. legendarisk hockeyspelare och tränare, hade under en tid lidit av knäartros som inte ville ge med sig – tills han introducerades för en ny behandlingsmetod. Från outhärdliga smärtor är han nu aktiv på svenska veterantouren i tennis, helt utan operation.

* Innehåller reklam för behandlingsmetoden Arthrosamid mot knäartros *

Knäartros är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i världen, med minst en miljon drabbade bara i Sverige. En av alla är Kent ”Lill-Kenta” Johansson, med förflutet som legendarisk hockeyspelare och tränare, idag aktiv på svenska veterantouren i tennis. Så här gick det till.

Kenta hade i lång tid kämpat med knäartros som vägrat ge med sig och i april fick han lägga undan sin tennisracket då smärtorna blev för svåra. Han såg framför sig en sommar utan deltagande i Båstadveckan, den årliga turneringen Kenta varit en hängiven deltagare i under många år. Prestationer som tennisspelare tvingades sättas på paus i april då smärtorna blev outhärdliga och att vara med i någon turnering såg mörk ut.

Från svåra smärtor av knäartros till semifinal i tennis

knäartrosEfter samråd med Kentas ortoped, en person han har förtroende för sedan sin tid inom hockey, blev Johansson introducerad till ”Arthrosamid”. Denna hydrogel injiceras i knäleden och representerar en ny produkt på den svenska marknaden. Att testa denna innovativa metod blev ett beslut för Johansson som skulle visa sig vara viktigt.

Efter ca 4 veckor kunde Kenta åter stå på benen och presterade till och med en imponerande semifinalplats i Båstad, något som hade varit osannolikt i början av maj när läget såg som mörkast ut.

Marcus Strid, den medicinsk ansvariga som administrerade injektionen, påpekade att den fulla effekten av behandlingen faktiskt tar något längre tid att uppnå. Johansson själv berättade att hans smärtgrad hade minskat från nio till ungefär fyra på en tiogradig smärtskala efter bara fyra veckor. Förväntningarna pekar på ännu mer imponerande resultat på sikt. Nu står Johansson inför en rehabiliteringsperiod med hopp om att kunna delta i VM som äger rum senare i höst.

Strid påpekar att de kliniker som har börjat använda Arthrosamid har noterat ett imponerande resultat hos sina patienter. En särskilt uppskattad egenskap hos produkten är att den endast behöver injiceras en gång och därefter förblir den på plats i det smärtande området i leden.

Ny behandling mot knäartros – utan operation

Sedan år 2000 har patienter behandlats med denna produkt, eller rättare sagt gel, och det har observerats att den förblir på plats i efter dessa 23 år. Det faktum att ingreppet är engångsföreteelse gör det särskilt unikt. De tillgängliga forskningsstudierna, som låg till grund för produkten att godkännas på den europeiska marknaden, visar att den tolereras väl och ger en mer effektiv smärtlindring än flera av de produkter som används för knäartros. Många patienter som inte vill genomgå knäoperation finner denna lösning helt enastående.

▶︎Få din behandling här!

Produkten erhöll sitt europeiska godkännande för försäljning 2021 och finns nu tillgänglig i flera länder inklusive England, Danmark, Italien, Tyskland, Spanien, Finland och Norge. Produkten har snabbt vunnit popularitet i hela Europa och har hittills använts på över 500 000 patienter.

Vem kan bli hjälpt av Arthrosamid?

Arthrosamid anses vara den perfekta lösningen för de som är för unga för knäprotesoperation eller de som föredrar att undvika kirurgi. Forskningsstudier visar att behandlingens effekt avtar hos de äldsta patienterna, vilket innebär att den bäst lämpar sig för de yngre än ungefär 70 år.

”Det unika är att det bara behövs en injektion, att hydrogelen stannar kvar i kroppen i många år”

/ Läkaren och träningsfysiologen Björn Alber som under våren har börjat behandla patienter på sin klinik på Ekerö i Stockholm.

Med mer erfarenhet och acceptans av behandlingsmetoden kan lidandet för patienter minskas, speciellt för de som står i långa operationsköer. Arthrosamid registreras i det svenska knäregistret på samma sätt som protesoperationer. Representanter från registret har rapporterat att patienter desperat söker alternativ till de långa väntetiderna som har uppstått under pandemin. Tyvärr måste man privat finansiera produkten ldå den ännu inte subventioneras av den offentliga vården. Därför är den för närvarande endast tillgänglig på utvalda privata kliniker. En lista över dessa kliniker finns tillgänglig på www.arthrosamid.com.

knäartros

Om Artros och Arthrosamid

Artros är en av våra stora folksjukdomar och det innebär lidande och svårigheter att röra sig som påverkar livskvaliteten. I dag får många välja på upprepade behandlingar eller operation. Arthrosamid är en icke-nedbrytbar gel som fungerar som ett implantat och ger både en antiinflammatorisk och stötdämpande effekt. Det gör att patienten kan minska eller bli av med värk och smärta och få tillbaka rörligheten i knäleden. Något som kan ge ökad livskvalitet för många svenskar som i dag lider av artros.

▶︎Läs mer om knäartros och den nya behandlingsmetoden Arthrosamid här!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.