Nu kan du använda samma glidvalla som skidskytte-atleterna

Nu kan du använda samma glidvalla som skidskytte-atleterna

När du åker skidor i vinter vill du ha glid. Då blir allting så mycket roligare. Med glidvalla på burk blir vallningsprocessen både kortare och enklare.

FAKTA Vauhtis valla

3 olika vallatyper:
1. UF WET – till svåra förhållanden i gammal och smutsig snö.
2. UF MID – för fuktiga förhållanden och särskilt till ny snö.
3. UF COLD – till kalla förhållanden. Passar särskilt väl till konstgjord snö och till gammal snö.
FAKTA Vauhti Ski Wax är troligtvis det äldsta vallamärket på marknaden. Vauhti bedriver sin produktutveckling i samarbete med Finska statens Tekniska Forskningscentral.

 – Den stora fördelen med UF:s glidvallor är att de är otroligt smidiga att använda, samtidigt som de är väldigt effektiva. Passar i träningsspåren, samtidigt som de håller måtten även i World cup-tävlingar säger Kent Nilsson på Vauhti Ski Wax.

 

En annan fördel jämfört med heta vallor är att de tränger in i basen i en högre utsträckning tack vare just vätskeformen. Upptagningsförmågan är en garanti för bättre prestanda.

– Jag vill tipsa om att rengöra skidorna med Vauhtis Clean & Glide rengörings- och underhållsmedel för att bibehålla en så optimal prestanda som möjligt, allt fler har upptäckt vikten av att göra det, säger han.


Så här använder du flaskan: Skaka den och lägg på ett tjockt lager genom att gnida det fram och tillbaka på glidytorna. Låt det torka helt. Minst i 10 minuter men helst över natten. Tänk på att ju längre vallan kan tränga in, desto slitstarkare yta och bättre prestation. Avsluta med att borsta av med en nylonborste – helst precis innan du du ska ut och åka skidor.

 

Ett vanligt nybörjarmisstas enligt Kent är att lägga på för få lager fästvalla, Det behöver vara 3-4 lager för att hålla riktigt bra. Och för glidvallan behöver det vara ett hårt glidparaffin i botten

FAKTA Kent Nilsson: Så här behandlar du nya skidor – eller dina gamla skidor inför säsongen.

1. Borsta belaget med en stålborste med lätta drag.

2. Applicera Clean and Glide med en trasa, låt torka några minuter.

3. Borsta med en nylonborste. Denna behandling bildar en hård yta och har en smutsavvisande effekt och förbättrar funktionen av övriga pålagda glidvallor. Kom ihåg att du också kan rengöra belaget mellan skidturerna, det går alltid lättare med rena belag.

4. Rugga alltid fästzonen med ett 100-kornigt sandpapper, värm därefter in ett tunt lager kallvalla (blå eller grön).

5. Flytande vallor finns för både glid och fäste, för alla temperaturer, UF, HF och LF är lätta att valla med och fungerar riktigt bra. Kortare tid i vallaboden, ger mer tid i spåren.

Text: Julia Kimell

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.