NCC möjliggör dröm om alpin inomhusarena

NCC möjliggör dröm om alpin inomhusarena

Skipark360 skriver avtal med NCC, som blir ny delägare i den planerade inomhusarenan för alpin skidåkning, längdåkning och skidskytte, Skipark360. NCC tar även plats i Skipark360:s styrelse. Parterna har också tecknat ett samarbetsavtal om att NCC ska projektera och bygga anläggningen, som planeras i Bålsta utanför Stockholm. För motionärer och elitåkare innebär arenan att de kan träna och åka skidor inomhus, året runt.

– Genom samarbetet med Skipark360 vill vi visa att vi tror på den här anläggningen. Vi vill vara med och utforma en framtidsarena, som kommer att få stor betydelse för både Stockholmsregionen och idrotten, säger Tomas Carlsson, affärsområdeschef, NCC Construction Sverige.

Skipark360 kan bli den första inomhusarenan i världen som är tillräckligt lång och brant för att klara av de krav som ställs på att få arrangera alpina världscupstävlingar. Förutom utförsåkning, längdåkning och skidskytte kommer arenan även att inrymma en isyta för konståkning, curling, bandy och ishockey samt en funpark för freestyle, freeride, jibb och brädåkning.

– Idén till att bygga en inomhusbacke föddes efter en rad snöfattiga vintrar med få skiddagar. Med den nya arenan får både vi motionärer och eliten möjlighet att träna och att njuta av skidåkning oberoende av säsong, snötillgång och utomhustemperatur. Tack vare Sveriges långa skidtradition, svenskarnas jakt på nya upplevelser och en ökad efterfrågan på kortweekends, har anläggningen en stor potential, säger Glenn Bovin, initiativtagare och vd för Skipark360.

Sveriges hetaste investeringsprojekt
Utvecklingen av arenan beräknas kosta till 30-60 miljoner kronor och NCC är det första bolaget som går in som delägare. Nu pågår detaljplanering, miljökonsekvensbeskrivning och byggprojektering av anlägg­ningen. Målet är att kombiarenan kan börja byggas vid årsskiftet 2013/2014 och invigas två år senare. Den färdiga arenan beräknas kosta mellan 1,5 till 2 miljarder kronor. Besöksunderlaget är i första hand de 3,5 miljoner invånare som bor inom en timmes resa. Totalt väntas 550 000 besök i anläggningen per år.

Skipark360 utsågs i maj i år till det mest intressanta investeringsobjekt inom den svenska turistbranschen av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS). Företaget vann utmärkelsen efter en omröstning bland alla de investerare som besökte RTS årliga kapitalmarknadsdag. Skipark360 tog hem titeln i hård konkurrens med nio andra svenska investeringsobjekt, som presenterades under dagen. Företagen hade kvalificerat sig efter landsomfattande uttagning.

Trettiofem inomhusarenor runt om i världen
Trenden är att utomhussporter flyttar inomhus. Först ut var ishockeyn, som flyttade in i ishallar redan på 50- och 60-talen. I de arenor som byggs nu planeras det för att fotboll ska kunna spela inomhus året runt. Med Skipark360 kommer även skidåkningen att kunna flytta inomhus.

Runt om i världen finns cirka 30 inomhusanläggningar för alpin skidåkning. De flesta ligger i Holland (sju stycken), Storbritannien (sex stycken) och Tyskland (fem stycken). För längdåkning finns i dag sex tunnlar. Fyra i Finland, en i Tyskland och Torsbytunneln i Sverige.

Tack vare Skipark360:s arkitektur kommer arenan att bli ett landmärke för Stockholm och kanske hela Sverige. Arenan planeras bli en av Sveriges högsta byggnader med sina 135 meter. Som jämförelse är Globen 85 meter hög. Bakom arkitekturen står Berg Arkitektkontor, som är del av Arkitektfirmaet C.F. Møller.

Namnkunnig styrelse
I styrelsen ingår bland andra Stefan Holmgren (ordförande), som tidigare varit vd för Globen och Solvalla, Tom Beyer, som varit vd för Stockholmsmässan i 20 år och är styrelseledamot i Parks & Resorts, Ingemar Ziegler, som tidigare varit vd för SL, Locum och Diös, Cecilia Seddigh, affärsutvecklare på Odin fonder, Petra Wester, tidigare vd för Newsec Investment AB samt Per Hammarström, vice vd, teknisk chef och initiativtagare till Skipark360. Bolagets rådgivande kommitté, advisory board, leds av Leif Zetterberg, som tidigare varit statssekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Fakta om Skipark360
Skipark360:s affärsidé är att erbjuda en komplett året-runt-destination för inomhusskidåkning. Anläggningen omfattar bland annat en 700 meter lång inomhusbacke med 160 meters fallhöjd, en längdåkningstunnel på 3,5 kilometer och en arena för skidskytte, konståkning och bandy.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.