Nästa generations preventivmedel – pärlspiralen Ballerine® finns äntligen i Sverige

Det är inte varje dag ett nytt preventivmedel kommer ut på marknaden, därför är det extra spännande när det händer! Det hormonfria preventivmedlet IUB™ Ballerine®  har nyligen lanserats i Sverige. Ballerine är en liten pärlspiral som fungerar på samma sätt som traditionella spiraler med koppar som verksamt ämne.

Att hitta rätt preventivmedel är inte så lätt alla gånger. Många kvinnor måste prova sig fram, byta ut och försöka hitta nytt om och om igen. En del är överkänsliga mot hormonella preventivmedel så som p-piller och hormonspiral, andra tycker att en kopparspiral är smärtsamt. Kondom är bökigt och att räkna dagarna i menstruationscykeln kanske är allt för tidskrävande.

För kvinnor som lever ett aktivt liv kan det underlätta enormt att lyckas hitta ett preventivmedel man kan lita på, som man varken behöver komma ihåg eller känna av.

En pärlspiral är:

  • ett hormonfritt preventivmedel
  • ett preventivmedel som skyddar mot graviditet lokalt – inne i livmodern
  • effektivt i upp till 5 år
  • påverkar varken din sexlust eller din bentäthet
  • påverkar inte ägglossningen
  • orsakar inte viktökning
  • har hög effektivitet – lika effektivt som T-formad kopparspiral
  • ett bra alternativ till sterilisation – undvik operation

Ballerine passar alla kvinnor och även unga kvinnor som inte varit gravida och den fertila förmågan återställs direkt efter uttagning. Det man ska tänka på är att precis som med traditionella kopparspiraler så rekommenderas inte Ballerine till kvinnor som har problem med kraftiga blödningar.

Vad skiljer en pärlspiral från traditionella kopparspiraler?

Pärlspiralen är en premiumprodukt avsedd att minska riskerna och biverkningarna med nuvarande spiraler som finns på marknaden. Den genomsnittliga livmodern är 24-26 mm bred medan armarna på en vanlig T-formad spiral är över 28 mm långa. Jämför det med IUB™ Ballerine® som med en diameter på 15 mm är formad efter livmodern. När pärlspiralen är placerad i livmodern bildar den en flexibel, tredimensionell boll helt utan skarpa kanter och hörn. Den preventiva effekten börjar direkt efter insättningen och ligger på över 99%.

Historien bakom

Idén till en pärlspiral föddes redan 2008 när Dr. Ilan Baram (senior gynekolog med över 25 års erfarenhet) fick en lyckosam idé om att en bollformad spiral skulle kunna lösa några av de många problemen som kan uppstå med den vanliga T-formade spiralen. Som till exempel felplacering — när spiralen skiftar plats och vrids inuti livmodern. Felplacering är både svårt att upptäcka med ultraljud och det kan orsaka både smärta och överblödning.

 ”De som utvecklade den T-formade spiralen såg livmodern som en platt triangel och därför skulle en T-formad spiral passa utmärkt, med armarna längs med livmoderns översta del och benet ner mot livmoderkanalen. Emellertid är vi väldigt glada över att kvinnor inte är platta och därför är inte heller livmodern platt. Livmodern är nämligen en asymmetrisk hålighet. Det innebär att om du tar en T-formad spiral och placerar den i livmodern så löper du större risk att den blir felplacerad. Bara en helt symmetrisk spiral formad som en boll kan placeras i livmodern och anpassa sig efter livmoderns väggar oavsett rörelser.”

– Dr. Baram om varför den nya Ballerine är bollformad.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om pärlspiralen IUB™ Ballerine® och ta reda på om den är rätt för dig kan du besöka www.ballerine.se.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras