”När jag dansar själv är jag som mest levande”

När jag dansar själv är jag som mest levande

Jennie Widegren blev världskänd genom dansgruppen Bounce. Tack vare rätt träning och kost har hon hållit igång längre än de flesta dansare. Nu lär hon andra att dansa och hålla sig i form – själv är hon aktuell i Svansjön.

Över 50 000 personer såg när Jennie Widegren och dansgruppen Bounce hade avskedsföreställning i Globen. Det var för två år sedan och Bounce hade förändrat synen på streetdance i Sverige. Numera lär Jennie ut dans i Stockholm och har skrivit en bok om träning. Hon är också aktuell som dansare i nypremiären av Svansjön. Här spelar hon rollen som den elaka överklassmamman i en modern tappning.

– Regissören sökte någon som var jävligt elak, hård, dominant, hade styrka och kraft – och som var gammal. Då fanns bara jag! säger Jennie.

Jennie som är 39 år menar att hon egentligen borde vara pensionär som dansare. Eftersom den fysiska belastningen är stor är det få som kan dansa länge i yrket.

– I 30-årsåldern gjorde jag ett val för att förlänga min karriär. Det handlade om att äta, sova, träna och rehabilitera rätt.

 Jennie ångrar inte sitt val. Det är nu hon tycker hon har mest att ge.

– Den fysiska kurvan toppar när man är 16 år, men det är i 40-årsåldern som man börjar bli intressant som artist. Nu har jag levt mer, jag har upplevt saker och har ett behov av att dela med mig.

Varje föreställning med Svansjön innebär två timmars intensiv rörelse. För att hålla sig i form och undvika skador tränar Jennie styrka två gånger i veckan med lätta vikter. Hon tränar också yoga, går power walks och springer.

– För mig handlar hälsa om att försöka göra bra val hela tiden. Det har fungerat bättre än om jag hade fått tränings-ryck och hållit mig i form under perioder.

För Jennie är dansen en livsstil, något som hon identifierar sig med.

– När jag dansar själv är jag som mest levande. Samtidigt älskar jag möten med andra människor och allt oväntat som kan uppstå då. Det är därför jag aldrig tackar nej till något.

Jennie är en mångsysslare. Förutom Svansjön sköter hon koreografin till invigningen av Friends arena. Hon har också klasser på sitt eget danshus ”House of shapes”. Det ligger på Södermalm i Stockholm.

– Dans är något jag inte kan låta bli, det har alltid varit självklart för mig ända sen jag var liten. Att det också är träning har jag konstaterat i efterhand.

Dans är mer en konstform än en träningsform, menar Jennie. Hon tycker att dans är det intressantaste språket.

– Dans är ett gränslöst och abstrakt språk, varenda känsla går att förankra.

Jennie tycker att olika danser utrycker olika känslor.

– I streetdance finns krumping, hårda rörelser som förmedlar en känsla av att vara förtryckt och besviken på samhället. I balett handlar dansen om precision, balans och linjer. Där finns både en kraft och en sårbarhet.

På House of shapes lär Jennie ut allt från streetdance till jazzfunk. Det finns också vanlig gymträning. Jennie tror att de flesta lyckas hålla igång om de hittar en träningsform som de gillar.

– Alla som kommer hit är olika. Vissa vill ha mål, de måste tävla för att träningen ska bli intressant. Andra vill absolut inte bevisa något med sin träning, de vill bara ha roligt i stunden.

Vissa vill träna ensamma, andra kan få en kick av att träna tillsammans.

– Det viktiga är att man lyssnar på sig själv och gör det man tycker är roligt.

(På Jennies danspass jobbar man mycket med uttryck i rörelsen. Jennie tror att alla kan bli bättre dansare. I grund och botten handlar det om att lyssna och släppa fram det man känner.

– Det gäller att lyssna på musiken och följa den. Göra det musiken säger åt dig att göra, säger hon.

För att göra detta behöver man släppa blockeringar.

– Många vågar nog inte lyssna ordentligt. De tolkar inte det de hör eller släpper inte fram det de känner. Man behöver bara öva mycket, man blir bra på det man gör.)

Jennies råd till alla träningssugna är att ta hjälp.

– Få med en kompis i träningen. Se till att få igång varandra och träna tillsammans om ni vill. 

Själv tar Jennie hjälp av en personlig tränare. Han höjer motivationen när Jennie kommer till tråkiga moment i träningen.

– Det är skönt med någon som säger åt mig vad jag ska göra. Jag går hela dagarna och talar om för folk hur de ska röra sig. När jag har en tränare kan jag släppa tankarna helt. Träningen blir som en meditativ plats.

Jennie själv mediterar ibland. Yogan utövar hon två gånger i veckan.

– Min yoga heter vinyasa. Den bygger på ett flöde, att man är i konstant rörelse.

Jennie tänker mycket på vad hon äter. Hon försöker undvika socker, mjölkprodukter och gluten. Istället äter hon kött, fisk och fågel tillsammans med grönsaker, rotfrukter och nötter.

– Men jag är inte manisk på något sätt. Det är sjukt viktigt att hålla sig levande. Jag vill inte ha några regler som tar bort något.

Vad är hälsa för dig?

– Det är nog att vara i balans med kropp och själ. Jag har en livsnjutarsida, jag gillar att sitta i solen, dricka en espresso och umgås med vänner. Samtidigt är kroppen gjord för att användas, jag mår bra när jag använder hela systemet.

 

Faktaruta:

Jennie Widegren

Ålder: 39

Bor: född i Västerås, bor på Lilla Essingen i Stockholm.

Aktuell med: Svansjön, nypremiär 1 december. Danslärare på House of Shapes som hon äger och driver. Koreograf  av invigningen av Friends Arena.

Bakgrund: En av grundarna till streetdancegrupperna Bounce och Urban Angels. Har varit danslärare i Fame Factory, Floorfiller, So You Think You Can Dance. Är global profil för ett känt sportföretag.

Arbetstid: sex dagar i veckan, tio-fjorton timmar om dagen.

Låt som beskriver mig: Proud Mary med Tina Turner. Visar alla sidor av mig: känslig, rädd, modig och utmanade på samma gång.

 

Anna Petersson

SportHälsa

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.