Mycket salt kan leda till stroke

Mycket salt kan leda till stroke

Många produkter innehåller mer salt än vad vi tror. Ett ökat intag av salt kan leda till ökad risk för stroke.

Många tittar noga på förpackningarna efter socker och fett, men få tänker på att undvika salt. I Sverige äter vi förhållandevis mycket salt och det kan vara en hälsofara.
– Salt ökar risken för stroke, det finns inte längre några tvivel om det, säger professor Mattias Aurell till Aftonbaldet Hälsa.
Det är enkelt att tänka på att inte hälla på extra salt på mat, men detfinns salt i väldigt många produkter som du aldrig tänker på. Mellan 70 och 80 procent av det salt du får i dig dagligen är nämligen gömt i vanliga, färdiga livsmedel. Vanligt mineralvatten är ett exempel på en dold saltfälla i vardagen.

FAKTA: Salt
Salt
är ett mineral som huvudsaken består av natriumklorid. Mineralet är essentiellt för allt djurliv i små kvantiteter, men är skadligt för djur och växter i för stora mängder. Smaken salt är en av grundsmakerna, vilket gör salt till ett av de äldsta, mest allmänt förekommande kryddorna. Saltning är en viktig konserveringsmetod.

Salt för mänsklig konsumtion produceras på olika sätt. Oraffinerat såsom havssalt, raffinerat salt som bordssalt, och jodiserat salt är exempel på detta. Det är ett kristalliserat, vitt, ljusrosa eller ljusgrått, fast ämne som vanligtvis fås från havsvatten eller stenavlagringar. Ätbara bergssalter kan vara ljust gråa till färgen på grund av mineralinnehållet.

Klorid– och natriumjoner, de två större komponenterna i salt, behövs av alla kända levande varelser i små kvantiteter. Salt är involverat i regleringen av vatteninnehållet (vätskebalansen) i kroppen. För mycket salt kan dock öka risken för hälsoproblem, som högt blodtryck. Hälsomyndigheter har därför rekommenderat begränsningar på dietnatrium.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras