MTB – fysik, teknik och naturupplevelse

MTB - fysik

Mountainbike är populärt och lättillgängligt i Stockholmsområdet. Till din hjälp finns boken Mountainbike i Sverige, med flera kartor och beskrivningar över leder i och kring Stockholm.

NICK-spåret i Ursvik, Ulsvjöslingan, Blå-gröna kombinationen vid Hellasgården samt Rudan är de mountainbikeleder i Stockholm som finns beskrivna i boken. Mest citynära är leden i Ursvik samtidigt som lederna som utgår från Hellasgården också är lättillgängliga med kommunala medel från city. Hur och var man cyklar mountainbike är väldigt individuellt. Bortsett från de leder som är utmärkta finns massor av vägar och stigar som fungerar bra för mountainbike och många som cyklar hittar sina smultronstigar som de återkommer till pass efter pass.

Mountainbike kan vara väldigt fysiskt krävande, det kan det även vara ett tekniskt mandomsprov men framför allt är det i stort sett alltid en naturupplevelse och den kombinationen gör det till en utmärkt semestersyssla. Att cykla på småstigar på gehör är spännande och utmanande samtidigt som det ibland kan vara frustrerande. Särskilt när man efter en lång och trevlig men ganska slitsam tur inser att det är en återvändsgränd och det enda alternativ som återstår är att kämpa sig tillbaka samma väg som man kom. Då hade det varit bra med en beskrivning och en karta som visar en runda som faktiskt börjar och slutar på samma ställe och däremellen bjuder på både teknik, fysik och natur. De finns nu i boken Mountainbike i Sverige, som beskriver lederna med utgångspunkt, längd, tidsåtgång, svårighetsgrad, underlag och karta. Därtill finns en målande beskrivning av leden, text som verkligen inspirerar till cykling.

FAKTA: Mountainbike i Sverige
Författare: Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt
Förlag: Calazo Förlag
Utgivningsår: 2010
I boken finns hela Sverige beskrivet område för område och författarna har valt ut sina pärlor i respektive område. De flesta leder som beskrivs är svårighetsgrad 2 och 3, men boken ger även exempel på extremt tekniska leder samt leder som är väldigt enkla.  I boken beskrivs även downhillcykling i Hammarbybacken, Flottsbro och i Ekerö Bike Park.

Uthyrning: Cykelstallet har 21-växlade mountainbikes till uthyrning. www.cykelstallet.se

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.