Per Morberg – Konsten att njuta

Per Morberg - Konsten att njuta

Husmanskosten, skådespeleriet, jakten och familjen. I boken berättar Per Morberg på ett personligt sätt om de viktigaste ingredienserna i hans liv.

Per Morberg skrev en, enligt egen utsago, fantastisk inledning till sin bok. Den finns dock inte med i den utgivna versionen eftersom han lyckades tappa bort den. Jo, det är nog den bilden många har av honom, en aning förrvirrad. Men efter att ha slukat hans kokbok Morberg – Scenen, livet och konsten att laga mat får man även smaka på en del andra sidor hos denne mångsysslare.

Det är från scenen vi ursprungligen känner honom. Men man skulle faktiskt kunna säga att vägen till scenen gick via köket. Under sin uppväxt intog familjen Morberg många söndagsmiddagar på Stockholms finkrogar och där väcktes matlusten för Per. Den goda maten blev så betydande för honom att han bestämde sig för att utbilda sig till kock. Det var när han under 80-talet jobbade på den heta innekrogen Club Alexandra i Stockholm som tanken på en skådespelarkarriär kom smygande. Där mötte han nämligen Roman Polanski som lär ha sagt följande till Per: ”I want you in my next movie”. Nu blev det inte riktigt så, men Per blev smickrad och började på scenskolan i Göteborg. Som ung, begåvad och snygg handplockades han sedan till Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Pers väg till att bli en erkänd skådespelare låter enkel när vi ser den så här i komprimerad form, men vecklar vi ut historien skulle vi förmodligen se både kamp och tvivel.

När vi ser honom i köket verkar det dock mest handla om ren lust och glädje. Något som faktiskt smittar av sig. Efter att ha bläddrat igenom hans bok några gånger kunde jag inte hålla mig borta från köket längre. Jag gjorde som Per, skaffade fina råvaror, lagade utan recept och snålade inte med smöret. Resultatet? Den godaste pytt i pannan jag någonsin ätit!

Men hans kokbok innehåller så mycket mer än recept på rejäl husmanskost. Den bjuder även på vackra fotografier av Martin Löf och lite mer personliga foton från Pers familjealbum. Mellan recepten har han flikat in korta texter som beskriver de mest betydelsefulla delarna i hans liv så som  hans hem i Tullgarn, de fem döttrarna, den vackra frun, lyckan att jaga vilt och hur trevligt det kan vara att gå och handla mat. Vi får till och med ta del av hans innersta tankar i några utdrag från hans dagbok. Boken ger bilden av Per som en känslig person, en som vill göra allt till  konst och som vet hur man njuter av det goda i livet.

Skribent: Erika Nilsson

Pyttipanna (4 pers)
Pyttipanna är bra krog- och bakfyllemat och utmärkt när man vill städa ur kylskåpet. Recept behövs egentligen inte, det är tillgången som avgör vilka ingredienser det blir. En bit rökt korv eller fläsk gör det hela extra gott. Servera pyttipannan med inlagda rödbetor och stekt ägg ’sunny side up’. Man kan också gräddstuva pytten och lägga en äggula på toppen.

 800 g (8-10 st) kokt potatis

2 gula lökar

150 g rökt fläsk

150 g skinka

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.