Antalet cancerfall i världen blir allt fler, mycket för att vi lever längre, men också att fler med en cancerdiagnos överlever. Detta till följd av bättre behandlingar. Men finns det något vi kan göra för att minska risken för cancer? Här hittar du en sammanfattning av 10 rekommendationer från WCRF´s stora vetenskapliga studie.
Världscancerfondens (WCRF´s) lista anses vara den mest omfattande och evidensbaserade som finns med råd kring kost, livsstil och cancer. Nu har den kommit i uppdaterad upplaga, med ännu starkare belägg än tidigare eftersom fler studier med bättre kvalitet har hunnit publiceras.
– Fyra av tio cancerfall kan förebyggas, menar forskningchefen Michelle McCully. Och det är kombinationen av de 10 olika rekommendationerna som är det viktiga.
Minska risken för cancer – 10 rekommendationer från Världscancerfonden
1. Håll en hälsosam vikt.
Det finns enligt Världscancerfonden starka bevis för att övervikt och fetma ökar risken för 12 olika sorters cancer. Rådet är därför att hålla sin vikt på en hälsosam nivå och undvika stor viktuppgång i vuxen ålder.
2. Var fysisk aktiv.
Gå mer och sitt mindre stilla, vilket anses minskar risken för bröstcancer, ändtarmscancer och livmodercancer. Att gå mycket minskar inte bara den direkta cancerrisken, utan motverkar även övervikt.
3. Ät en kost rik på fullkorn, grönsaker, frukt och bönor.
Gör dessa livsmedel till en daglig bas i din kost. Sikta på att få i dig 30 g fibrer och 400 g grönsaker och frukt per dag, av en sort med låg andel stärkelse.
4. Begränsa konsumtionen av snabbmat.
Snabbmat och annan processad mat med mycket fria sockerarter, stärkelse och raffinerat fett är starkt kopplat till övervikt och fetma.
5. Begränsa rött kött och processat kött.
Framför allt finns starkt stöd att risken för cancer i ändtarmen ökar av rött kött som fläsk, biff, kött från kalv, får, get och häst. Och störst negativ påverkan anses processade charkvaror ha. Rådet är att äta kött max 3 gånger i veckan.
6. Begränsa konsumtionen av sockrade drycker.
Detta eftersom studier visar att dessa orsakar viktuppgång, övervikt och fetma, som kopplas till minst 12 olika sorters cancer.
7. Begränsa konsumtionen av alkohol.
För att förebygga cancer är det bäst att inte dricka alkohol alls. Detta oavsett är en helt annan sak än hjärtsjukdomar, där det finns studierna som visar att en mindre mängd alkohol kan vara bra.
8. Använd inte tillskott för att förebygga cancer.
Försök täcka ditt näringsbehov med mat. Särskilda tillskott kan dock behövas vid brist, samt till riskgrupper.
9. För mödrar: Amma ditt barn om du kan.
Amning är bra både för barnet och mamman. Hos mamman minskar det risken för bröstcancer och även att utveckla typ-2-diabetes.
10. Efter en cancer-diagnos – fortsätt följa råden.
Du som drabbats av cancer bör rådfråga en dietist eller annan kvalificerad vårdpersonal för personliga råd. Forskning om den optimala kosten för personer som behandlas för cancer är underutvecklad menar Världscancerfonden. De 9 punkterna ovan gäller alltså främst dig som är frisk. Undantaget är bröstcancerpatienter där studier ger vetenskapligt stöd för nyttan av att följa rekommendationerna. Ändå är riktlinjer såpass välgörande att de rekommenderas även till den som har avslutat en cancerbehandling.
Vill du fördjupa dig mer? Här hittar du alla nedladdningsbara delar och här en kortare sammanställning från Världscancerfondens studie.