Mindfulness i träning! Här är 7 bra tips att ta till sig

Mindfulness i träning! Här är 7 bra tips att ta till sig

Att träna mindfulness är inte så svårt som du kan tro. Mindfulness handlar om hur vi tolkar och bedömer kroppens reaktioner på träningen. Antingen kan vi tolka känslan av muskler som arbetar hårt som trötthet och värk eller så kan vi bara acceptera känslan: “Okej, nu jobbar jag hårt och snart är jag stark!”.

Fysisk träning innebär alltid en viss ansträngning. Det gäller att inse att eventuellt obehag sitter i huvudet, inte i kroppen. Det handlar bara om fel fokus. Många har fokus utåt när de tränar – på klockan, instruktören, antal kilon på stången eller repetitioner. Man är kanske stressad av jobb eller privatliv och inte alls mentalt närvarande i den fysiska aktiviteten. Då brukar träningen kännas jobbig och tung.

 

Om man däremot fokuserar inåt, på känslan av rörelse och muskelarbete, blir träningen både behagligare och effektivare. Det är jag och min kropp, just här, just nu. Elitidrottare stänger av omvärlden och fokuserar inåt medan de laddar inför en avgörande fysisk prestation. Det är grunden i medveten rörelse, det vill säga mindfulness.  

 

Här nedan får du 7 bra tips hur du kan börja träna på din Mindfullness. Starta redan idag och upptäck hur din träning kommer att bli mer effektiv i kropp och knopp!

 

/Redaktionen

 

 

1. Att inte döma eller bedöma

Försök att göra dig av med förutfattade meningar eller idéer. Se möten med personer, eller händelser, som en förstagångsföreteelse. En icke-dömande attityd ger dig möjligheten att se på omvärlden som någonting nytt. Varje dag.

 

2. Att ha tålamod

Lär dig konsten att vänta! Träna tålamodet genom att acceptera att det finns tid där det inte händer någonting alls. Klarar du av tandläkarens väntrum, bilkön eller minuterna innan bussen kommer utan att tänka på vad som ska ske här näst – då har du kommit en bra bit på väg!

 

3 . Att ha nybörjarsinne

Hitta tillbaka till barndomens nyfikenhet, där varje dag erbjöd någonting unikt och spännande. Se människorna i din omgivning som nya, välj en ny resväg till jobbet och våga hälsa på personer du aldrig mött.

 

4. Att ha tillit till sig själv och andra

Lär dig lyssna till, och lita på, din magkänsla och intuition. Ta för vana att lyssna inåt, vad vill du, vad är bra för just dig? Och hylla ensamheten, våga vila i själva närvaron i ditt eget sköna sällskap!

 

5. Att inte sträva

Att ha många järn i elden är så långt ifrån mindfulness man kan komma. Sluta fokusera på prestationer och färdigt resultat, det är ju resan mot målet som är själva livet!

 

6. Att acceptera

Lär dig acceptera saker du inte kan förändra omedelbart. Att lägga negativ på opåverkbara saker, som vädret, skapar bara trista känslor. Arbeta med nuet, inte mot det, och släpp in toleransen i din vardag. Låt det lilla – men viktiga – ordet ”förlåt” ingå i parlören, det ger i sin tur ett mer generöst och lyckligt liv.

 

7. Att släppa taget

Lämna saker bakom dig, både bra och dåliga upplevelser. Stanna upp och observera dina tankar och känslor. Acceptera dem som de är, utan att ifrågasätta eller älta dem, och släpp taget om dem!

 

/Redaktionen

 

Källa: Katarina Woxnerud

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras