Metaller i munnen? Byt ut dem – och bli friskare

Artikel i samarbete med Tandhälsoförbundet

Går du omkring och känner att någonting inte står rätt till, men läkarna hittar inga fel? Problemet kan vara metaller i munnen. Läs mer om hur dina gamla metallfyllningar kan ställa till det – och påverka både träning och hälsa.

Många sjukdomar utgår från problem med tänderna, och då handlar det inte bara om hål eller kariesangrepp utan också om metaller i munnen, bakterier från rotfyllda tänder och tandköttsinflammationer. Materialet i dina tandfyllningar och rotfyllningar kan skapa besvär i form av allergier och annan överkänslighet.

Legeringar av titan, guld och krom-kobolt är exempel på metaller som kan orsaka besvär, men även amalgam som tidigare användes har gett upphov till många biverkningar.
Amalgam började användas användas i tandvården redan på 1800-talet, men fick ett stort uppsving under 40-talet och fortsatte sen öka kraftigt. Från mitten av 60-talet till mitten av 70-talet nådde användningen av amalgam sin topp, och under de åren sattes det in två ton kvicksilver, bara i Stockholm.

Metaller i munnen? Byt ut dem – och bli friskare

Metaller är vanliga i implantat, stift och kronor. Även rotfyllningar och infektioner i tandbenet kan orsaka sjukdomar som sträcker sig utanför själva munhålan.

metaller i munnen

Symptom tas ofta inte på allvar

Många som blir sjuka på grund av överkänslighet mot metaller i munnen, vittnar om att de ofta betraktas som inbillningssjuka, eftersom läkaren inte hittar några fel i provsvaren. Det är dock viktigt att fortsätta följa upp om man känner att något är fel, eftersom problemen kan leda till allvarliga diagnoser, som fibromyalgi, psykisk sjukdom och kronisk trötthetssyndrom.

Andra symptom personer med metaller i munnen kan känna av:

  • Extrem trötthet
  • Huvudvärk eller ett ihållande ‘surrande’ i huvudet
  • Domningar och krypande känsla i kroppen
  • Hjärtklappning
  • Värk i muskler och leder
  • Metallsmak i munnen

Den som misstänker att dentala material kan orsaka besvärande symptom bör alltså prova ett fyllningsbyte.

Vilka material kan användas istället?

Idag kan du som patient erbjudas kompositfyllningar eller helkeramiska kronor och broar. För hälsans skull är det viktigt att så mycket som möjligt undvika metaller i tänderna.

För mindre hål rekommenderar Tandhälsoförbundet (tidigare Tandvårdsskadeförbundet) kompositer med så få tillsatsämnen som möjligt. De flesta kompositioner funkar bra på personer som inte är överkänsliga mot kemikalier. För säkerhets skull kan man be tandläkaren att få en liten bit av kompositen fastlimmad på tanden, och på så sätt prova om man känner av den innan fyllningen genomförs.

Det finns också alternativ som har fillerpartiklar av keramer, och därmed inte behöver så mycket kompositmaterial.

Implantat som idag får ersätta förlorade tänder görs ofta av metallen titan. Även den metallen kan utgöra problem för känsliga personer. Särskilt gäller det om man dessutom har andra metaller i tänderna, som guld eller amalgam. Då uppstår strömmar mellan metallerna, vilket leder till muskelspänningar och andra besvär.

Istället kan keramen Zirkonia användas, eftersom den är mycket mer skonsam mot kroppen än titan. Zirkonia leder varken värme, kyla eller ström, vilket är ytterligare en fördel gentemot titan. Dessutom ser Zirkonia snyggare ut eftersom den är vit och inte metallfärgad.

För mer information, rekommenderar vi dig att gå med i Tandhälsoförbundet för att få råd och hjälp innan tandläkarbesöket. Du får även en medlemstidning som kommer fyra gånger per år, där du kan ta del av uppdateringar, andras erfarenheter, och annat som är intressant för dig som patient i tandvården.

Ta hand om munnen – ta hand om hela dig!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras