Mera fibrer och mindre mättat fett

Mera fibrer och mindre mättat fett

Mera fiber och mindre mättat fett, salt och socker är de förbättringar som skulle betyda mest för att minska risken för fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, karies och vissa cancersjukdomar.

I praktiken innebär det att det flesta skulle må bra av att

  • äta dubbelt så mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker
  • välja nyckelhålsmärkta livsmedel
  • äta dubbelt så mycket fisk, gärna tre gånger i veckan
  • använda flytande margarin eller olja i matlagningen
  • i första hand välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris
  • äta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk som i dag
  • röra på sig 30 minuter varje dag.

Det är de råd som Livsmedelsverket ger angående kost och hälsa och hur man enkelt kan nå vissa små förbättringar.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras