Megaformer – ny funktionell träningsform från LA

Megaformer – ny funktionell träningsform från LA

En ny trend från Los Angeles har landat i Stockholm´s gymvärld – Megaformer. En träningsform där du stärker små och djupa muskler på ett liknande sätt som pilates eller balett på en speciellt framtagen maskin. Här berättar journalisten Johanna Bergström om sitt möte med nyheten som alla kan ha nytta av – speciellt du som springer.

Träningskonceptet Be.Core öppnade sin första studio i Sverige, och Stockholm, 2013 och finns numera på Kommendörsgatan och på Tulegatan. Företaget är inspirerat av träningskulturen i storstäder som London, New York och Los Angeles och har varit med att introducera begreppet boutique fitness på den svenska marknaden. Boutique fitness innebär ett friare upplägg, där man som kund väljer att träna på flera olika anläggningar, istället för att ha ett fast medlemskap hos enbart ett gym.

Idag erbjuder Be.Core klasser i Megaformer, deras signaturträning, balettinspirerade Barre och den innovativa cykelklassen Cycle. Megaformer-träningen har tagits fram av det amerikanska företaget Lagree Fitness och Be.Core har ensamrätt i Norden på denna träningsform.

– Jag upptäckte Megaformer när jag bodde i London och tänkte att ’om det är någonting jag ska träna så är det detta, säger Lovisa Ehrencrona, som grundade och driver Be.Core, tillsammans med sin partner, Hélène Barkman.


Megaformer är en långsam, stärkande träningsform som utförs på en speciellt framtagen maskin. Maskinen består, enkelt uttryckt, av tre plattformar, två fasta och en rörlig, samt ett antal kablar med tillhörande handtag, för armar och ben. På den rörliga plattformen finns ett mönster av linjer och märken, som man kan rätta in sig efter, för att få bästa möjliga effekt av träningen. Upplägget bygger på att maskinen ger motstånd, som kroppen får jobba emot. Tyngden på motståndet reglerar man själv, eller ens instruktör, med hjälp av särskilda fjädrar.

Megaformer känns som en väldigt effektiv träningsform, som kommer åt små och djupa muskler på ett liknande sätt som pilates eller balett kan göra. Första gången är det mycket att tänka på och det gäller samtidigt att hitta rätt på maskinen och förstå vilka muskler det är som faktiskt ska arbeta. Då är det en fördel att inte lägga på för högt motstånd, utan snarare jobba på att få in tekniken rätt. Det kommer att kännas ändå dagen efter, det kan jag nästintill garantera.

Ett Megaformerpass består av ett antal övningar för core, rygg, mage, ben och armar – och det mesta som finns däremellan. Hur övningarna kombineras är upp till varje instruktör att bestämma, men effekten är alltid densamma: effektiv och skonsam, uppbyggande träning, som bland annat kan bidra till att förbättra hållning, balans och styrka. Kroppen blir starkare, sundare och hållbarare, helt enkelt.

Bland det svåraste för mig på mitt första Megaformer-pass var nog faktiskt att hitta smidiga och effektiva sätt att ta mig in i och ut ur övningarna. Som entusiastisk balett- och yogautövare vill man gärna få in ett jämnt och harmoniskt flow passet igenom, vilket jag inte lyckades helt med denna gång. Men det är också en sådan sak som kan ta runt två till tre tillfällen att få in känslan för.


En av fördelarna med Be.Cores träning är att det alltid är små klasser, där instruktören har tid att gå runt för att hjälpa och korrigera. På det viset blir träningen både säkrare och mer givande än om man lämnas lite vind för våg. Dessutom är det en härlig, och mer personlig atmosfär i träningssalen. Övningarna i Megaformer har speciella namn, ungefär som i yoga, och som instruktören ropar ut strax innan man byter från en övning till en annan. Efterhand man lär sig namnen så förenklar det för en att följa med i passet – och effektiviserar övergången mellan de olika övningarna, som samtidigt blir mjukare.

Felicia, som håller i klassen när jag är där och provtränar, förklarar att Megaformer är en träningsform som i princip alla kan ha nytta av. Bland annat är den ett mycket bra komplement till långdistanslöpning, eftersom det är samma typ av muskelfibrer som aktiveras, de långa, fettförbrännande fibrerna. Dessutom gör de långsamma, mjuka rörelserna att man stärker upp bland annat de muskler som behövs för att supporta leder och ligament, vilket minskar risken för typiska löparåkommor i till exempel knä, vad och höft.

Annars är det bland annat många pole dancers som tränar Megaformer, för att få den där extra styrkan i överkropp och core. Felicia berättar att ett vanligt nybörjarfel som många gör (inte jag dock, tydligen, till min glädje) är att de jobbar för fort i övningarna. På det sättet blir träningen jobbigare, men av fel orsaker, och mindre skonsam mot kroppen.

– Många killar som kommer hit är vana vid mer explosiv träning – och kan då känna sig ganska svaga i en Megaformer-klass. Men de brukar tycka att det är en rolig utmaning, fortsätter Felicia, som tycker att det är kul att se att fler och fler män upptäcker Megaformerklasserna.


Megaformer kan man idag träna på Be.Cores båda anläggningar i Stockholm. Själv har jag fått både mersmak och träningsvärk – och ser redan fram emot att boka in nästa klass. Det får dock bli efter att ha kurerat en mindre löparskada, som tyvärr kom emellan i träningsschemat.

Text: Johanna Bergström
Foto: Johanna Bergström och B.Core


Johanna Bergström jobbar bland annat som journalist, skribent och med sociala medier. Hon skriver om träning, resor, skönhet och hälsa. Johanna älskar att träna och förutom långdistanslöpning ger hon sig gärna hän åt dans, yoga och skidåkning.

Här kan du läsa Johannas inspirerande blogg.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.