Matsmart stoppar matsvinnet och erbjuder billig näthandel

Matsmart stoppar matsvinnet och erbjuder billig näthandel

År 2014 slängdes 1,3 miljoner ton mat i Sverige. Drygt hälften var onödigt matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Det här var startskottet för företaget Matsmart som både minskar påfrestningen på miljön, din tid och dina pengar genom smart matshopping på nätet.

Fördelar med att handla via Matsmart

- Du minskar matsvinnet och belastningen på miljön genom att handla produkter som annars skulle ha slängts.

- Du kan handla välkända varumärken, ett flertal även ekologiska, till 20-90% rabatt.

- Fler får råd med de ofta dyrare hälsoprodukterna, t.ex. ekologiska och glutenfria varor som annars kostar mer.

- Det är bekvämt och smidigt att klicka hem sina varor är en annan positiv aspekt.

- Matsmart levererar över hela Sverige.

Trenden med att handla ekologiskt för mindre belastning på miljön har aldrig varit större, men minst lika viktigt är att ta vara på maten som redan finns. Det spelar ju ingen roll hur stort utbud av miljövänliga produkter en butik har om varorna inte säljs och måste kastas. Jag har pratat med Rikard Hellqvist från Matsmart om hur deras smarta system går till.

Hur och varför skapades Matsmart?

– Idén till Matsmart föddes av Erik Södergren, en matbutiksägare som tröttnade på att slänga pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten, snacks, oliver, tandkräm och andra varor bara för att bäst före-datumet närmade sig. Han valde att rea ut varorna, berättar Rikard.

Bäst-före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Men en “vanlig” mataffär vill av olika skäl inte sälja dem och en stor del kommer därför att kastas eller förstöras på annat sätt.

En enskild matbutik var dock inte rätt forum – Erik ville i stället ge hela Sverige chansen att fynda. Nätsajten Matsmart var född.


Sofia Wahlberg med barnen Viktor och Valter är en av alla nöjda stamkunder hos Matsmart.

– Våra kunder älskar konceptet, fortsätter Rikard. Att handla mat billigt och samtidigt göra en insats för miljön. Med Matsmart kan vi göra en stor insats för att minska matsvinnet och därmed också minska dess påverkan på miljön. Det visade vi inte minst under 2016 då vi räddade 708 ton mat från att slängas, vilket motsvarar det årliga koldioxidutsläppet från 650 personbilar.

Matsmart säljer enbart torrvaror, som exempelvis pasta, olja, såser, snacks, bröd, kakor, kex, te och kaffe, läsk, juice, godis, müsli och flingor. Utbudet av ekologiska produkter är stort, alltså ytterligare en positiv miljöfaktor.

– Våra kunder fyndar via vår nätbutik och vi levererar över hela Sverige – antingen till PostNords närmaste serviceställe eller hem till dörren. Betalningen sker via Klarna, förklarar Rikard.

Smart tycker vi på SpotHälsa. Matsmart! Här hittar du till Matsmart – den smidiga och miljövänliga webbshoppen.

Text: Anna Lissjanis

Foto: Matsmart 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras