Matsmart – din hjälp att äta hälsosamt, ekonomiskt och minska matsvinnet

minska matsvinnet

I Sverige slängs svindlande 1,3 ton mat varje år. En stor del av detta är matsvinn, det vill säga mat som fortfarande hade kunnat ätas om den bara hade hanterats bättre. Läs mer om hur Matsmart hjälper dig att få tag på hälsosamma produkter till ett lågt pris och att minska matsvinnet.

Vi svenskar slänger tonvis med fullt ätbar mat årligen. Och även om det känns som lite småbitar här och där, åker faktiskt var femte matkasse du tar med dig hem rakt i soporna. Vårt matsvinn står för 500 000 ton växthusgasutsläpp per år, vilket motsvarar utsläppen från 200 000 bilar.

maten2

Att minska matsvinnet är alltså en global uppgift. Av all mat som produceras världen över slängs så mycket som en tredjedel – samtidigt som 793 miljoner av världens befolkning av svält och undernäring.

Detta vill Matsmart förändra. Företaget köper in varor som annars i de flesta fall skulle ha slängts på grund av förpackningsbyte, säsong eller att bäst-före-datumet närmar sig. Produkter som sen säljs till rabatterade priser.

Lär dig skillnad – gör skillnad

Skillnaden på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag är att Bäst-före-datumet endast är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att den inte går att äta efter det. Om maten ser bra ut och inte luktar illa går den att äta långt efter bäst-före-datumet. Varor märkta med sista förbrukningsdag ska däremot inte äta efter att slutdatumet passeras (exempelvis färsk kött, fisk och fågel). Sådana varor säljs inte heller på Matsmart.

Matsmart ger helt enkelt maten en andra chans som köper in helt perfekta varor som i många fall annars hade slängts. Att de sedan säljs till 20-90 % rabatt gynnar kunder över hela Sverige. I det breda sortimentet hittar du bland annat livsmedel och hygienprodukter, men även ett stort hälsosamt utbud med varor som ekologisk chiapudding och proteinbars.

2018 räddade Matsmart – tillsammans med kunder och ansvarsfulla leverantörer – 3218 ton mat från att slängas. Hjälp till att minska matsvinnet ännu mera och handla dina hälsoprodukter på Matsmart.se.

Så hjälper du till att minska matsvinnet – 7 tips

  1. Planera dina inköp.
  2. Förvara maten rätt – enligt förpackningsanvisningar eller sök på internet.
  3. Gå inte enbart efter bäst-före-datum. Titta, lukta och smaka innan du slänger.
  4. Ta tillvara på hela varan.
  5. Välj kortare bäst-före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort.
  6. Förvara frukt och grönsaker i kylskåpet, då håller de längre.
  7. Använd matresterna! Laga en t.ex. omelett, paj, gratäng eller frys in resterna.

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.