Maträtter med pesto a´la Charlotte Kalla

Maträtter med pesto a´la Charlotte Kalla

I Idrottarnas kostbok” delar bland andra skidåkaren Charlotte Kalla med sig av sina favoritrecept.

Dessutom ges tips på vad du bör ha hemma för att snabbt kunna slänga ihop en näringsrik middag och vad det egentligen står i innehållsförteckningarna på förpackningarna i mataffären.

Visste du att Aleksandra Tonkonogi, VM tvåa i karate, gärna laddar med pasta med ost inför en tävling? Eller att Björn Barrefors, SM-etta i 7-kamp inomhus och 10-kamp utomhus, gärna äter den klassiska grötfrukosten med mackor och juice under intensiva träningsperioder? I Idrottarnas kostbok är det inte bara framgångsrika idrottare som bjuder på mat, här varvas recept med bra mellanmålstips och fakta kring kost och näringsämnen. För att prestera på max måste kroppen också få i sig de byggstenar som behövs för ökad muskelmassa och energi och behoven ser olika ut.

Nutritionisten och redaktören Anki Sundin tipsar hur det går att hitta balansen mellan träning och kost inom olika idrottskategorier.
– Det är då det går att nå den där yttersta toppen, säger hon. Anki Sundin har en bakgrund som SM-medaljör i både styrkelyft och bänkpress och lång erfarenhet av att både skriva och föreläsa om kost, näringslära och prestation.
Idrottarnas kostbok har hon skrivit på initiativ av SISU Idrottsböcker.
– Vi ville göra en bok som är praktiskt tillämpbar i vardagen, vare sig det handlar om att idrotta med inriktning på tävling eller för att må bra. Här har vi samlat det senaste inom näringsläran med svar på frågor som varför kroppen behöver protein och hur mycket kolhydrater vi generellt behöver äta när vi tränar. Ett annat exempel är fettladdning som är ett nytt och ännu inte uttömt område inom forskningen, säger Anki Sundin.

Tanken är att boken ska fungera som en bas att utgå från, inte bara för den som själv idrottar utan också för tränare eller föräldrar till barn som tränar. Här finns också avsnitt inriktade på kost för exempelvis laktosintoleranta och diabetiker.
– Alla är individer som har olika behov. Mitt mål är att ge en vetenskaplig bakgrund till de kostråd som finns, utan att lägga någon värdering i dem. Samtidigt måste alla utgå från sig själva och testa sig fram för att hitta en kostvardag som verkligen fungerar. Som exempel lyfter hon fram idrottarna som delar med sig av sina tränings- och kostrutiner i boken.
– De har hittat sätt att få ihop sina tuffa träningsscheman med måltiderna. Det visar hur olika det kan se ut och att det inte alls behöver vara så komplicerat att äta smart som många tror, säger Anki Sundin.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.