Månadens utmaning – träna core varje dag

Månadens utmaning – träna core varje dag

Anta månadens utmaning med Camilla – att träna core varje dag! Enklaste sättet att få in en ny god vana är just att du upprepar den dagligen, där tre övningar är genomförbart för de flesta av oss. Har du inga skador så är dessa coreövningar perfekta att kombinera med dina övriga dagliga aktiviteter. Här visar Camilla hur de går till i en film med förklarande text.

Månadens utmaning – träna core varje dag

1. Plankan: Rak rygg och känslan av att samarbeta med hela kroppen. Tänk på att försöka fånga känslan av att liksom dra naveln in mor ryggraden. Pankan går såklart att göra på knä om det känns obehagligt att stå på fötter i början. Kom ihåg att det är DIN kropp du ska träna så du är nyfiken på vad dina förutsättningar är i dagsläget.

2. Crunch: Du ligger på rygg med benen böjda och fotsulorna i marken. Trycker ner ryggen i underlaget och håller den spänningen när du utför repetitionerna. Lyfter upp huvudet och gör rörelserna små och effektiva. Fånga framsidan av magen, våra starka rectus abdominis som inte bara har som syfte att bistå vid kroppsstyrka utan också har en viktig uppgift i att skydda våra inre organ.

3. Rygglyft: Här ligger du på mage och lyfter bröstkorgen från underlaget. Överdriv inte övningen utan skapa små pump och känn hur nedre delen av ryggen jobbar. Försök att slappna av i benen och ha tårna i underlaget under tiden du gör övningen.

Det fina med styrketräning är att det finns ett gäng olika sätt att utföra den. Här tipsar jag om två saker för att du ska känna att det ska vara så enkelt som möjligt att etablera din nya vana i att genomföra coreträning varje dag.

Hur du får in en daglig rutin

1: Kolla vad din kropp gillar bäst. Vissa gillar att ha tid att jobba efter, exempelvis plankan i 30 sekunder, rygglyft i 30 sekunder, planka 30 sekunder, crunch 30 sekunder och sen upprepa detta i 3-4 rundor. Andra tycker att det är enklare att utföra repetitioner istället och då kan de se ut som så att du gör 15 eller 30 crunch (beroende på hur din träningsnivå ser ut idag), ändrar om till plankan i 30 sekunder (eller kanske lyfta hälen 20 ggr vardera sida när du står i plankan?). Lägger dig ner och gör 15-30 rygglyft och upprepar detta i några rundor. Testa dig fram! Variation i träning skapar nyfikenhet och utveckling.

2: Gör det INTE till ett långt monsterpass utan effektivisera tiden och gör det kort. Varför? Jo, för att detta är en utmaning som ska vara ett komplement till din vardagsträning och ge coren möjlighet att stärkas upp. Tar programmet för lång tid kan det lätt bli bökigt att få till tid under din dag. Morgonen eller kvällen, fråga dig själv. När känns det enklast att få in denna energiboost i din dag?

Lycka till nu! /Camilla

Text och film: Camilla Johansson, vars inspirerande blogg du kan följa här.

Foto: Anna Lissjanis

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras