Malin Nylén: ”Många är rädda för gluten i dag”

Malin Nylén: ”Många är rädda för gluten i dag”

På 60-talet var det fettet vi skulle undvika, sedan var det kolhydraterna och sockret. Det senaste är att plocka bort gluten från kosten. Oavsett om vi har en celiaki-diagnos eller inte. Hälsobloggaren Malin Nylén tycker man ska testa vad som funkar för en själv.

FAKTA Glutenintolerans

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt, men symtomen kan variera mycket. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när du äter mat utan gluten. Källa: 1177 Vårdguiden

Många studier pekar på att det är få som faktiskt är toleranta mot gluten. Att det är svårt för den mänskliga tarmen att transportera bort det.

Läs mer: Mårten Nylén: “En hälsosam livsstil börjar i huvudet” 

Många laborerar därför med kosten för att se vad de mår bättre av. De som druckit stora mängder mjölk testar kanske att få bort ”mjölkmagen” genom att skära ner på laktosintaget, andra märker att de mår mycket bättre av att ta bort allt gluten ur kosten. Hand i hand försvinner ”gasbildande” mat som pasta. Även om det alltid är värt ett försök gör en glutenfri kost allting lite mer komplicerat: Dyrare och svårare att få tag på.

– Jag tycker man ska fråga sig varför man väljer bort till exempel gluten. Varför jag ställer frågan är för att det är få som är intoleranta och lider av celiaki – då man faktiskt blir jättesjuk av att äta gluten. Det finns inga påtagliga bevis i dag som pekar på att gluten skulle vara “dåligt” för dig som inte är intolerant, säger hälsoinfluencern och bloggaren Malin Nylén.

Mårten Nylén (Malins make) var med på samma event. Han var nyligen profil i Sporthälsa, och så här glad blev han vid minnet av det!

– Man ska inte haka på trender bara för allt. Det är viktigt att du går till dig själv och tänker efter vad som passar dig. Var trendkristisk! Det ska bli intressant att se vad forskarna och trendskaparna kommer med i framtiden. Sådant förändras trots att vi jämt har samma biologiska förutsättningar, säger hon. 

Förra veckan höll Malin Nylén en liten glutenföreläsning på Kea bageri – ett bageri på Mariatorget i Stockholm som enbart bakar produkter utan gluten och därmed gör en rejäl breddning av det glutenfria sortimentet. Du kan läsa hennes inlägg om pressfrukosten här – ett dignande smörgåsbord av 12-rätters glutenfria bakverk och smörgåsar. Malin frågar sig om det glutenfria brödet kan få oss att äta mindre av den typen av livsmedel, eftersom ett bröd utan gluten inte jäser sig lika bra, utan blir mer kompakt.


Malin Nylén med ett fat maränger. Allt som serverades var glutenfritt.
Läs mer: Ska vi äta gluten eller inte?

– Det kommersiella brödet över lag är ju inte så roligt, det kan vara 37 ingredienser som du knappt kan uttala i stället för 7. Det är både trevligare och hälsosammare att göra det själv.


Text och foto: Julia Kimell

Läs mer: Allt fler väljer glutenfritt

Recept: Glutenfritt fröknäcke

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras