Magnesium – extra viktigt vid hårdträning

Magnesium – extra viktigt vid hårdträning

Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler – inte minst för dig som ligger i hårdträning. Tränar du hårt och svettas mycket kan magnesiumdepåerna minska vilket bland annat kan leda till muskelkramper.

7 anledningar till att få i sig magnesium

Bidrar till musklernas normala funktion 

Bidrar till normal energiomsättning 

Har en roll i celldelningen

Bidrar till normal psykologisk funktion

Bidrar till att minska trötthet och utmattning

Bidrar till nervsystemets normala funktion

Bidrar till att bibehållanormal benstomme och tänder

Källa: Midsona

Magnesium finns i våra celler och ingår i ett hundratal av kroppens enzymer. Det är en av kroppens viktigaste mineraler som lagras i ben och muskler. Magnesium bidrar till en normal energi- och ämnesomsättning och är bra för kroppens proteinbildning. Om man idrottar hårt och svettas mycket kan detta bidra till minskade magnesiumdepåer i kroppen, liksom om man använder för mycket vätskedrivande läkemedel och äter en ensidig kost. Tecken på magnesiumbrist kan vara nedsatt uppmärksamhet och irritation, men också domningar och muskelkramper.

 Och fler upptäcker magnesiums stora betydelse för kroppen. Nya siffror från Midsona visar att försäljningen av magnesium under 2013 steg med 45 procent jämfört med förgående år. Detta kan jämföras med försäljningen av kosttillskott överlag som ökat med fem procent under samma period.

– Man kan dra paralleller med att fler och fler idag idrottar högintensivt, exempelvis vid löpning. Många blir då mer medvetna om hur viktigt det är med magnesium för att musklerna ska återhämta sig och detta kan vara en orsak till den ökade försäljningen av mineralen. Det är positivt att allt fler inser kopplingen mellan det man stoppar i sig i kroppen och psykiskt och fysiskt välbefinnande, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist. 

Magnesium finns i en rad livsmedel. Bland annat i nötter och frön, baljväxter, bladgrönsaker, fisk och kött. Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är 375 mg för vuxna. 

 

Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.