Upptäck Bärta, den planetvänliga produkten som inte bara minskar koldioxidutsläppen, främjar välfungerande ekosystem och berikar våra jordar, utan även gör gott för din egen hälsa och smaksinnet! Här delar vi med oss av två goda recept med groddad och fermenterad ärta – från Bärta.
Hur kan du äta hälsosamt för både klimatet och din egen hälsa? Låt oss presentera Bärta, groddad, fermenteterad ärta och hur du kan tillaga den på två delikata sätt.
Varför välja whole foods som Bärta?
Whole foods innebär att äta hela råvaran kommer till nytta, till exempel i fullkorn eller hela ärtor. Fördelarna med detta är bland annat att näringen tas upp långsammare och du får ett jämnt blodsocker tack vare fibrer och långsamma kolhydraterna, vilket enligt studier kan minska risken för cancer.
”Närodlat och ekologiskt vego. Glutenfritt, utan tillsatser och vansinnigt gott!”
Det finns en hel uppsjö av vegetariska produkter på marknaden och de allra flesta är tillverkade av proteinisolat – ett isolat av exempelvis ärta eller sojaböna där det som inte är protein har processats bort. Det ger en hög proteinhalt, men produkten förlorar både nyttighet och smak.
Groddade, fermenterade ärtor gör dig gott
Med Bärta® får du en vegansk, glutenfri fullkornsprodukt som är snäll mot magen och ger fantastisk smak, tack vare att den framställs genom groddning och fermentering.
Groddning är en metod som använts länge och bidrar till att näringsämnen från olika frön tillgängliga för oss. När ärtor, bönor och frön ligger i vila skyddas de av ämnen som bryts ner när det börjar växa – det är det som kallas groddning.
Vid fermentering hjälper mikroorganismer till att förändra den ursprungliga råvaran till något som är både roligare, godare och nyttigare. Nästan som ett trolleri! När vi fermenterar med Bärta använder vi frön från mikrosvampen Rhizopus, som använts i flera hundra år i Indonesien för att fermentera sojabönor till tempeh. Mikroorganismerna äter de svårsmälta ämnena och bryter ner smakämnena i mindre bitar. Därför smakar fermenterade produkter mer och upplevelsen blir något utöver det vanliga.
”Bärta är lättsmält, full med vegetabiliska proteiner och rik på fiber. Bra mat idag, för vår morgondag.”
Genom att äta Bärta får du i dig fibrer, det vill säga prebiotika, som är det som de nyttiga, probiotiska bakterierna lever av. Men inte bara det – produkten är enkel att variera på mängder av läckra sätt. Här hittar du två av alla vegetariska recept med Bärta som huvudingrediens.
Två smarriga recept av Bärta
1. Bärta Burgare Umami med rostad sötpotatis, spenatpesto och picklat
En burgare som heter duga! Fylld av olika smaker och färger blir det här garanterat en hit. Bärta gifter sig nämligen ypperligt bra med syrat och picklat, en smakkombination du inte kan gå miste om.
Ingredienser 4 portioner:
- 4 Bärta Burgare Umami
- 65 gram bladgrönt
- 2 små sötpotatisar
- 4 surdegsfralloreller burgarbröd
Spenatpesto
- 65 gram färsk babyspenat
- 1 kruka färsk persilja
- 1 msk näringsjäst / b-jäst (valfritt – för en ostigare smak)
- 4–5 msk extra virgin olivolja
- 1 dl mandlar
- Salt
Picklad rödkål
- 2 dl vatten
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1/4 litet rödkålshuvud
Gör så här:
Picklad rödkål:
- Hyvla eller skär rödkålen tunt.
- Koka upp vatten och äppelcidervinäger.
- Ta av från plattan, lägg i rödkålen och sätt på ett lock.
- Låt stå minst 15 minuter.
Spenatpesto:
- Värm ugnen till 175°C.
- Lägg mandlarna på en bakplåt, rosta i ugnen i 7–10 minuter, tills de börjar dofta nötigt. Låt svalna.
- Mixa ihop ingredienserna till en bitig pesto, smaka av med salt.
Rostad sötpotatis:
- Värm ugnen till 200°C.
- Skrubba sötpotatisarna och skär i 1/2-cm skivor på längden.
- Pensla med olja och lägg på en bakplåt.
- Rosta i ugnen tills mjuka, ca 15 minuter.
Tillaga burgaren:
- I stekpannan: Tina burgarna helt. De kan med fördel tinas ljumna i mikron. Stek i knappt 1 tsk olja/burgare i medelhet panna tills burgarna fått en mörk stekyta på varje sida. Ca 2–4 minuter/sida.
- På grillen: Tina burgarna. Pensla burgarna med olja på båda sidorna, grilla snabbt på båda sidorna på en riktigt het grill. Burgarna ska få en fin, mörk grillyta och om grillen är tillräckligt varm går det på ca 30–60 sekunder per sida.
- I air fryer: Pensla burgarna med olja på båda sidorna. Tillaga i air fryer på grillgaller, 205°C, 6 minuter. Burgarna ska ha fått en fin grillfärg, om inte så får du köra dem lite till.
Skär upp surdegsfrallorna eller burgarbröden. Bred ut pesto på nederdelen, toppa med bladgrönt, burgare, rödkål, sötpotatis och mer bladgrönt. Bred rejält med pesto även på ovandelen och sätt på som lock.
2. Fermenterad superbowl
Starta upp det nya året förtjänar med en superbowl full av nyttigheter!? Här hittar du både hirs, svartkål (så snyggt och gott) hummus, krispiga syrade grönsaker, syrligt äpple och Bärta Alspånsrökt – ett pålägg med god sälta. Läckert!
Ingredienser, 4 portioner:
- 1 paket Bärta helbit alspånsrökt, Bärta helbit enrisrökt eller Bärta helbit rosmarin & vitlök, tunt skivad.
- 2 dl hirs
- Surkål, kim chi eller andra syrade grönsaker
- Svartkål
- Purjolök, tunt skivad
- Blomkål i små buketter
- 2 äpplen, tunt skivade
- Hummus
Tahinidressing
- 1/2 dl ljus tahini
- 1/2 dl citronsaft
- 1 msk vatten
- 1 msk olja
- 1/2 tsk salt
Gör så här:
- Om du har tid: blötlägg hirsen i vatten i 2–8 timmar. Häll av vattnet och koka enligt instruktionen på paketet. Koktiden blir kortare om du har blötlagt hirsen.
- Vispa ihop tahinidressingen. Om den blir för tjock kan du ta i mer vatten eller olja. Smaka av med salt.
- Lägg ihop den fermenterade bowlen. Börja med hirs i botten.
Bon appétit!
► Hitta fler goda recept från Bärta här!
Företaget bakom Bärta
Swedish Temptations AB är företaget som står för tillverkningen av Bärta. Ärtorna som är svenskodlade fermenteras till kulinariska läckerheter i deras produktionskök i Karlshamn. Idén till Bärta uppkom när hjärnan bakom, grundaren Pia Qvarnström, saknade något på marknaden som vad snällt mot miljö, klimat och hälsa samtidigt som det var gjort på svenska råvaror, veganskt, glutenfritt och utan tillsatser. Resultatet: Bärta!
”Ärtor är hur coola som helst, så är det bara”
/ Pia Qvarnström