Många frågor om LCHF

Många frågor om LCHF

Fett och LCHF är ämnen som debatteras mycket i media och bland annat Livsmedelsverket får många frågor om vad LCHF är och hur de ser på LCHF-dieten. Det finns också många missförstånd kring vetenskapen om fett och hälsa.

– Bland annat kan man få intryck att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett, men det stämmer inte. Därför har vi nu tagit fram svar på några vanliga frågor om LCHF, säger Anette Jansson, chef på Livsmedelsverkets rådgivningsenhet.

För de flesta är inte det viktigaste att äta mindre fett utan att äta rätt sorts fett, och Livsmedelsverket förordar inte heller en fettsnål kost. I dag äter de flesta för lite fett från fisk och oljor och för mycket från smör, grädde och fett kött.

– En risk med fettdebatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Det kan få allvarliga konsekvenser i framtiden, både att vi ser fler som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och att fler blir överviktiga, säger Anette Jansson.

Att äta LCHF-diet under en kortare tid innebär troligen ingen risk. Men att äta strikt LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt. Det finns ännu ingen forskning om hur man mår efter tio-tjugo år med strikt LCHF.

Frågor och svar om LCHF

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras