Mättande och helande soppor

Mättande och helande soppor

Deppa inte, med små medel kan du få positiv kraft och fungera normalt. Laga till någon av dessa matiga soppor, med ingredienser som är som medicin för kroppen och kliv upp i ringen igen.

Vissa omfamnar mörkret och njuter under en varm filt, medan andra känner sig trötta och olyckliga. Runt 20 procent av den svenska befolkningen känner att livskvaliteten får en nedåtgående kurva under den mörka årstiden. Symptom som kan uppträda är ett ökat behov av sömn, extrem trötthet, irritation, förändringar i aptiten, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet.

Cirka två till fem procent får så svåra symptom att det benämns som en depression. En osund livsstil leder lättare till depression. Dålig kost och bristfälligt med motion gör att man sover sämre, och god sömn är en av grundförutsättningarna för att må bra. Träning gör att aptiten väcks till liv och alla vet nog att en fysiskt trött kropp och en varm, behaglig mättnadskänsla som fås om man äter måttligt och nyttigt, gör att man sover bra. Forskning har även visat att det finns ämnen i mat som kan ha en positiv påverkan på hjärnan. Fettsyran Omega 3, antioxidanter, D-vitamin och mineralämnet selen har listats för deras hjälpande effekt mot psykisk ohälsa.

En klassisk maträtt som är ypperlig för ett välmående jag – är soppan. Den går fort att göra, ger avslappnande värme till kroppen och skänker en behaglig mättnadskänsla. Det är även lätt att mixa i nyttiga ingredienser i en soppa, med alla ämnen som gör att hjärnan får en positiv kick. En perfekt måltid för moderna människor alltså. SportHälsa har tagit hjälp av den framgångsrike matskribenten Magnus Carlstedt som driver sajten pepparochsalt.se. Han har utformat tre goda sopprecept som var och en är rena hälsokuren för ditt fysiska och mentala jag.

Soppingredienser som skänker glädje:
Skaldjur – innehåller nyttiga fetter och är proteinrika. Är en källa för stora mängder mineraler, bland annat selen.
Fisk – kalorisnål och nyttig råvara. Fet fisk är fullproppad med D-vitamin och nyttiga fetter, däribland Omega 3. Livsmedelsverket rekommenderar att vi bör äta fet fisk tre gånger i veckan.
Kål – rik på fibrer som är viktiga för mag- och tarmfunktionen. Innehåller folsyra, en b-vitamin som enligt studier ska minska risken för depression.
Nypon – en riktig c-vitaminbomb. Är en av de födoämnen som innehåller mest antioxidanter, vilka skyddar kroppens celler mot fria radikaler och oss mot sjukdomar och för tidigt åldrande.
Grönt te – nyttigt och gott. Innehåller antioxidanter och ska enligt viss forskning motverka vissa typer av cancersorter.
Frön och nötter – Fulla av nyttiga fetter, till exempel Omega 3, och proteiner. Är även en bra källa för selen.
Rotfrukter – innehåller mycket mättande fibrer, mineraler, vitaminer och smak.
Youghurt – skapar balans i tarmarna och magen, eftersom den innehåller en nyttig och aktiv bakteriekultur. En lugn mage bidrar till ett positivt sinne.

Helgrön basilikasoppa
En smakrik och nyttig soppa som även passar även den som äter vegankost.
4 personer
150 gram squash
350 gram rensad broccoli
1 gul lök
ca 90 g 2 klyftor vitlök
8 dl grönsaksbuljong (tärning går bra, 2 st)
1 mogen avokado
2 msk olivolja
2-3 msk pressad citronsaft
1,5 dl cashewnötter
4 gram färsk basilika svartpeppar

Tillagning
Finhacka löken och fräs den mjuk i en matsked olivolja i botten på en kastrull. Späd med buljongen och koka upp. Tillsätt broccolin och låt koka i cirka fem minuter. Tärna squashen och fräs den i en matsked olivolja i en stekpanna. Låt den få färg och ställ sedan åt sidan. När broccolin mjuknat, ta av kastrullen från värmen. Lägg i de rensade vitlöksklyftorna och basilikan. Mixa sedan soppan slät, med en mixer eller stavmixer. Blanda ner squashen. Smaka av soppan med citronsaft och svatpeppar. Varmhåll soppan utan att den kokar. Rosta nötterna hastigt i en torr stekpanna så de får färg. Skala och skär avokadon i klyftor och lägg upp i serveringsskål. Servera soppan varm, tillsammans med avokadoklyftor och rostade nötter. Ett gott bröd passar också bra till.

Isig mango- och blåbärssoppa
4 personer
En desert- eller mellanmålssoppa som smakar friskt utan att bli för söt.
2 stora mangofrukter
4 dl granatäpplejuice
2 dl naturell yoghurt
4 dl frysta blåbär
1 msk citronsaft
½ tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
(florsocker eller kakao till garnering)

Tillagning
Skala mangon och kärna ur. Skär ner bitarna i mixern och mixa helt slätt tillsammans med vaniljen och citronsaften. Späd soppan med juicen och yoghurten. Låt nu gärna soppan stå kallt en halvtimme. Slå sedan upp den färdiga soppan i små portionsskålar. Lägg en deciliter blåbär i varje skål och servera medan bären ännu är halvtinade.

Text: Roger Folkhage

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.