Låt en lyxigt krämig och smakrik räkpasta med saffran och tomat runda av dagen. Ett recept skapat av Åse Falkman Fredrikson, passande både för dig som inte tål gluten, som äter LCHF-kost och älskar god mat.
Smyg in julens goda smak av saffran i din pasta nästa gång. Här får du ett riktigt gott recept av Åse Falkman Fredrikson inför dina kommande måltider.
Lyxig räkpasta med saffran och tomat
Ingredienser för 4 portioner:
– 8 ägg
– 250 g färskost
– 1 dl fiberhusk
– 400 g stora skalade räkor
– 4 msk grovhackad persilja
– 4 msk riven parmesan
Tomatsås:
– 2 vitlöksklyftor
– 1 msk olivolja
– 1 g saffran
– 400 g körsbärstomater (konserv)
– 6 finhackade soltorkade tomater
– 2 dl crème fraiche
– 1 dl vitt vin
– 1 dl grädde
– ½ msk honung
– 1 tsk torkad oregano
– salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 °C.
2. Vispa äggen poröst. Tillsätt färskost och fiberhusk och rör ihop.
3. Fördela smeten på två bakplåtspapper. Lägg över smorda bakplåtspapper och börja kavla. Försök att få ut smeten så jämnt som möjligt och helst ända ut till papperskanten.
4. Låt papperen ligga kvar och grädda i ca 10 minuter.
5. Låt svalna och ta sedan bort de övre papperen. Skär tunna strimlor med t.ex. en pizzaskärare.
6. Ett annat sätt är att lyfta upp hela stycket från det undre papperet, rulla ihop och sedan klippa rullen i tunna skivor. Pastan är nu klar att användas. Du kan även frysa eller förvara den i kylskåp i några dagar och sedan bara värma.
7. Finhacka vitlöken och fräs i oljan. Tillsätt saffran och övriga ingredienser till tomatsåsen och låt småputtra några minuter.
8. Lägg i räkorna i såsen och låt dem bli varma, men de får inte koka. Blanda pastan med tomat- och räksåsen. Lägg upp i djupa tallrikar, strö över persilja och parmesanost.
Bon appetit!
Recept och foto: Åse Falkman Fredrikson – en 45-årig fembarnsmamma från Helsingborg. Åse är kostrådgivare, receptkreatör och författare till fem hälso- och kokböcker, bl.a. böckerna LCHF 2.0 och LCHF 2.0 Fisk & Grönt tillsammans med kollegan Anna Hallén varifrån receptet är hämtat.