Ett nytt, spännande år närmar sig, vilket vi såklart vill fira på godaste sätt. Här har vi dukat upp med recept för en festlig nyårsmeny.
Bjud på en lyxig nyårsmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt som både är dekorativ och smarrig. Vad sägs om ägg benedict, stekt gös med rödvinsky och svartrötter, toppat av söta små cheesecakes i portionsformar?
Lyxig nyårsmeny med förrätt, huvudrätt och efterrätt

Avocado med krämig räk- och mangoröra – recept från Victorias provkök
Ingredienser till 4 halvor:
- 2 mogna avokado
- 150 g skalade räkor
- 1 dl tärnad mango
- 1/2 liten hackad rödlök
- 1 krm sambal oelek
- 1-2 tsk creme fraiche
- 2-3 msk limejuice
- Koriander
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Gröp ur din avokado, men lämna en del kvar i skalet.
- Mosa avocadoköttet ihop med resten av ingredienserna.
- Smaka av med lime, salt och peppar.
- Lägg tillbaka röran i avokadoskalen och toppa med lite mer rödlök, skalade räkor och eventuellt koriander.
- Servera gärna som förrätt, tapas eller vid en buffé. Fantastiskt gott och enkelt!
Foto och recept: Victoria
Sotad salama lax med glasnudlar och mangosalsa
Ingredienser, 4 port:
- 1 paket glasnudlar
- 1 st lime
- 1 bit salama lax / kallrökt lax
- Mangosalsa för 4 port
- 1 stor mogen mango
- 2–3 röda paprikor
- 20 cm slangurka
- 1 rödlök
- 1 röd chili
- 1 kruka färsk koriander
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
Gör så här:
- Nudlar: Koka eller fritera torra okokta glasnudlar i 170-180°C varm olja. Efter 5–15 sekunder sväller de upp till krispiga nystan. Ta inte för mycket i taget och dra isär nudlarna.
- Mangosalsa: Skär mango, paprika, rödlök, chili och gurka till salsan i små tärningar och lägg i en bunke.
- Tillsätt rivet skal och saft från lime med olivolja och vinäger, tillsätt koriander i önskad mängd. Blanda försiktigt och låt stå i minst 30 min före servering.
- Limesyrad och sotad salma lax: Lägg laxen i plastpåse och tillsätt rejält med nypressad limejuise, massera in juicen genom att gnugga påsen. Förslut påsen och lägg den i kylen ca 1 timme. Vänd och gnugga påsen några gånger.
- Lägg laxen på ett fat och bränn hastigt av den runt om med en brännare. Har du ingen brännare så kan du hastigt vända runt laxen i en het torr stekpanna.

Raw chokladtryffeltårta med lakrits
Ingredienser till 1 tårta, ca 12 bitar
Botten:
- 200 g urkärnade färska dadlar
- 2 dl riven kokos
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- 3 tsk lakritspulver
Fyllning:
- 4 st avokado (mogna)
- 80 g kokosolja
- 5 msk honung
- 1,5 dl raw kakao
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 1 krm salt
Topping:
- Valfria färska bär
Så här gör du:
Botten:
- Lägg de urkärnade dadlarna i en matberedare med knivblad.
- Tillsätt de övriga ingredienserna med dadlarna. Mixa till en kladdig deg.
- Klä botten av en springform (storlek ca 21 cm i diameter) med bakplåtspapper och pensla hela formen med lite smält kokosolja.
- Tryck ut degen till ett jämnt lager i botten på springformen. Ställ in formen i frysen.
Fyllning:
- Dela, kärna ur och avlägsna skalet från avokadon.
- Lägg avokadon i en större mixerkanna.
- Tillsätt kokosolja, honung, raw kakao och äkta vaniljpulver.
- Mixa samman till en slät smet med hjälp av en stavmixer. Ta ut tårtbotten från frysen.
- Bred fyllningen över botten. Sätt folie över formen och ställ in i frysen. Tårtan går utmärkt att göra flera dagar före det är dags att bjuda på den. Ta upp den någon timme innan den ska serveras så att den hinner tina.
- Servera tårtan tillsammans med färska jordgubbar, hallon, blåbär eller något annat favorit bär. Om du gör den samma dag så låt den stå ca en timme i frysen innan du ska servera den.
Hoppas du hittar något passande ur vår nyårsmeny.