Lyftarskor – stor guide med fördelar och produkttest

Vad är egentligen lyftarskor, varför är de så bra och vilka borde använda dem? Det och mycket mer svarar vi på i den här stora guiden med allt du behöver veta om lyftarskor, inklusive produkttips.

Har du sett att några på gymmet har skor med klack på? Nej, det beror inte på att de vill se längre ut. De använder så kallade lyftarskor, som är optimerade för dig som vill just lyfta tungt. Den här typen av skor används av allt från vanliga gymbesökare till världsmästare i tyngdlyftning, och det finns goda skäl till det.

I början kan det dock vara svårt att förstå sig på dem, och omöjligt att veta vilka just du bör köpa – om du ens borde använda dem. I den här artikeln kommer vi svara på allt du undrar om just lyftarskor. Vi börjar med att gå igenom vilka som är de stora fördelarna.

3 fördelar med lyftarskor

1. Bättre knäböj

Det finns många olika modeller och varianter av lyftarskor, men det som kännetecknar de allra flesta är att hälen är en aning upphöjd. De har helt enkelt en liten klack. Anledningen är främst att du lättare kommer ner djupt i övningar som knäböj.

På bilden ovan kan du till exempel se hur vinklarna förändras när undertecknad sitter i en knäböj med och utan lyftarskor. Tack vare upphöjningen blir det betydligt lättare att hålla överkroppen upprätt, samtidigt som du kommer ner djupare i knäböjen.

2. Stabil sula

En annan fördel med lyftarskor är att hela sulan är hård. Vanliga träningsskor har i de allra flesta fallen viss dämpning som gör att de blir en aning mjuka. Lyfter du riktigt tungt kan detta göra att det blir lite vingligt, och att du tappar stabilitet.

Det här har du stor nytta av om du till exempel tränar de olympiska lyften. När du landar i en knäböj efter att explosivt ha lyft skivstången från golvet, som i tyngdlyftningsövningarna ryck och stöt, vill du ha full koll på var du har dina fötter. Det får du med lyftarskor.

3. Sitter på plats

När vi går igenom några av våra favoriter bland lyftarskorna kommer du också lägga märke till att många har något typ av kardborreband. På så sätt kan du spänna skorna riktigt hårt, och vara säker på att de inte knyts upp mitt under ett tungt lyft.

Det gör också att du lätt kan anpassa hur hårt de sitter. När det är dags för vila mellan seten kan du snabbt knäppa upp dem och göra pausen lite bekvämare, för att sedan vara igång och lyfta igen på bara några sekunder.

För vem?

Så, vem borde använda lyftarskor? Svaret är enkelt: vem som helst som lockas av fördelarna vi listade ovan. Lyftarskor finns numera i alla möjliga modeller och prisklasser, och kan därför användas av både den vanliga gymbesökaren som vill känna sig mer stabil under passen och styrkelyftaren som försöker slå rekord i knäböj.

Så kommer vi till nackdelarna. Förutom att du får ännu en sak att packa ner i träningsväskan finns det en risk att man ser lyftarskorna som en ”quick-fix”. Men bara för att du kan komma ner i djupa knäböjar med dina skor betyder det inte att du bör sluta träna rörlighet, eller att du kan skippa din vanliga uppvärmningsrutin.

Tänk också på att den upphöjda hälen faktiskt kan göra vissa övningar svårare. När du exempelvis gör marklyft vill du hellre vara nära marken så att du behöver lyfta skivstången så kort sträcka som möjligt. Så kom ihåg att ta av dig dem när det är dags för det.

SportHälsa testar – 7 tips på lyftarskor

Har du blivit sugen på ett par lyftarskor? Då kommer den svåraste frågan av alla: vilka du borde välja. Vi hjälper dig på traven genom att gå igenom några av våra favoriter.

Reebok Lifter PR 2

Bokstäverna ”PR” i namnet står för personligt rekord – och det är precis vad Reebok menar att du kommer slå med de här skorna på fötterna. De har en ovandel i textil som gör att de andas mer och en yttersula i gummi som ger riktigt bra grepp.

Köp produkten här, 1 099 kr

”Framför allt gillar jag att skorna är så lätta och sköna. Dessutom snygga och funkar till mer än enbart styrkelyft, vilket är perfekt för mig som tränar crossfit.”

/Ewelina Gierszewska

Adidas Power Perfect 3

En riktig klassiker när det kommer till lyftarskor. Power Perfect 3 är uppföljaren till Power Perfect 2, som är Adidas mest sålda lyftarsko. Den har en enkel och klassisk design och är tillräckligt stabil för att klara alla dina tunga lyft.

Köp produkten här, 1 499 kr

Body Science Force 2

Ett av de mer prisvärda alternativen när du ska välja lyftarskor, med ett pris på 999 kronor – just nu nedsatt till 599 kronor. Precis som de andra skorna har den en riktigt stabil klack. Sulan vid tårna är dock lite mer flexibel, vilket gör att de är mer bekväma och även kan användas till andra typer av övningar.

Köp produkten här, 599 kr* (just nu, ord. pris 999 kr)

”Skorna gav bättre kontakt med golvet och stadigare vilket resulterar i ett mer stabilt lyft, framför allt vid benböj. Trodde faktiskt inte att det skulle vara en sån stor skillnad.”

/Mats Garb

 

Nike Romaleos 4

Nikes lyftarskor har inte bara ett, utan två kardborrespännen. Kombinerat med den extra breda hälen kan du vara säker på att de sitter på plats och håller dig stabil under hela passet. Men smakar det så kostar det – med en prislapp på över 2 000 kronor är Nike Romaleos 4 definitivt i den högre prisklassen.

Köp produkten här, 2 149 kr

Reebok Legacy Lifter 2

De här lyftarskorna från Reebok är ett bra alternativ för dig som verkligen vill att de ska sitta åt. De har nämligen en så kallad ”hälclip” som gör att du kommer känna dig extra stabil när du lyfter vikter. Du kan dessutom välja mellan en stilren modell i mer diskreta färger och en variant som är betydligt mer färgglad.

Hälhöjd: 2,2 cm

Du hittar produkten här, 2 149 kr

”Jag är ganska stel i fotlederna, så det var en enorm skillnad med skorna när jag gjorde knäböj – jag kom betydligt djupare ner!”

/Anna Lissjanis

Inov-8 Fastlift 370 BOA

Behöver du snabbt kunna byta skor, till exempel för att du tränar crossfit eller annan cirkelträning? Då kan det här vara lyftarskorna för dig. De har inte skosnören och kardborreremmar som de andra skorna på listan, utan ett så kallat ”BOA-system” som du bara skruvar på för att snabbt ta av och på dem.

Köp produkten här, 1 750 kr

Do-Win Weightlifting Shoe

Duger det för det kinesiska landslaget borde det duga för dig, eller hur? Ja, de här skorna kommer från det kinesiska märket Do-Win och används faktiskt av landets OS-trupp i tyngdlyftning. Med andra ord behöver du troligtvis inte oroa dig över om de är tillräckligt stabila för att klara dina lyft.

Köp produkten här, ca 900 kr* (pris omvandlat från amerikanska dollar)

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras