Så lyfter du din träning med positivt tänkande

Lyft din träning med positivt tänkande

Våra liv påverkas mer av tankar och känslor än vad man kanske kan tro. Positivt tänkande gynnar oss, medan negativa tankemönster berör oss och våra kroppar skadligt. Kan till och med leda till en hälsorisk i det långa loppet. Därför är det otroligt viktigt att vara medveten om hur man tänker om sig själv och sitt mående, både i sin träning men också i jobbet, privatlivet och på fritiden.

Sambandet mellan kropp och sinne är påtagligt, då våra tankar och känslor stimulerar produktionen av kemikalier i kroppen, som antingen har en positiv eller negativ inverkan på den. Serotonin och dopamin är exempel på kemikalier som gör att vi upplever lyckokänslor och eufori. Dessa substanser kan motverka depression och öka vår motivation och livsglädje. Vid fysisk aktivitet och motion bildar kroppen dessa ämnen, vilket resulterar i  att motion och träning gör oss gladare och friskare. Negativa tankar däremot som upprepas och ältas kan försämra immunförsvaret och orsaka fysisk spänning och smärta i kroppen.

Självklart är det fullt mänskligt att känna av hela sitt känsloregister, att reagera på och tänka både positivt och negativt om sig själv och sin omgivning.. Men det kan vara värt att fundera på vilka känslor du väljer att fokusera på och öva sig i att se möjligheter i det du gör och de uppgifter och utmaningar du ställs inför.

Lyft din träning med positivt tänkande

Så, hur gör man då för att skapa positivt tänkande och på så vis boosta sina träningsresultat och effekten av sin träning? Det första steget är att identifiera sina negativa tankar och bli medveten om när man tänker dem. Dessa tankar kan istället ersättas med positiva tankar.

Vi kan exempelvis säga att du är ute på en löprunda. Efter två kilometer måste du stanna och nästan böja dig framåt för att du känner dig illamående och yr av ansträngningen. I ett sånt läge kanske du tänker ”Fy vad dålig jag är, som inte ens klarar att springa två kilometer utan att stanna. Jag är nog helt enkelt ingen löpare”. Istället för att döma dig själv på det sättet kan du vända på det och tänka: ”I våras när jag sprang så brukade jag helt få avbryta efter två kilometer och med möda vända tillbaka hemåt med värk i rygg och fotleder. Men nu kan jag fortsätta springa i ett par kilometer till. Jag har utvecklats, blivit starkare och förbättrat min kondition”.

Vår kapacitet är så beroende av vår inställning och attityd. Att bli sin egen peppande PT på gymmet eller löprundan är verkligen något som ger resultat. Något som är viktigt att komma ihåg är dock att ha tålamod, att ändra sina tankemönster tar tid. Men, du kommer att märka en skillnad om du bestämmer för att fokusera på rätt saker och det som för dig framåt. Tränar du i ett fotbollslag eller utför någon annan lagsport är detta något som även går att hitta där. I lagsporter finns det dock en mer generell kultur av pepp och positivitet, laget jobbar ihop och stöttar och förstärker varandra. Som individer och kanske även högpresterande såna är det därför extra viktigt  att du lägger det självkritiska åt sidan och fokuserar på dina framgångar, stora som små.

Ett bra sätt att komma ihåg är att skriva upp hur du utvecklats och var dina styrkor sitter i. En dålig dag när motivationen är på noll så är det då enkelt att gå tillbaka och påminna sig själv om hur grym du faktiskt är och hur du utvecklats. Kör hårt, och kom ihåg, du kan så mycket mer än vad du tror!

Text: Lisette Ferreira Pinho

Källor: Steg för hälsa  Positiviteter Mindly

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.