Lucka #8 – Nyttig ris à la Malta

Lucka #8 – Nyttig ris à la Malta

I dag är det 8/12, och julen närmar sig med stormsteg! Här öppnar Hannah Berglund lucka#8 som bjuder på en nyttigare variant av ris à la malta och kesofrutti. Förstnämnda passar även för veganen!

1odmorgon!

Text: Hannah Berglund. Läs hennes blogg för fler receptips!

 I helgen åt jag mitt första julbord, överallt hörs julmusik och i nästan varenda fönster lyser stämningsfulla stjärnor och adventsljusstakar. Förutom regnet som strilar dystert idag så känner jag faktiskt en viss julstämning. 

I dagens lucka tänkte jag bjuda på två stycken recept. Jag ÄLSKAR ris à la malta. Fullkomligt älskar. En riktigt klassisk ris à la malta med gröt kokad på standardmjölk, med fluffig grädde, vanilj och en god saftsås är det inte mycket som slår. Men precis som med andra klassiska recept gillar jag att experimentera och hitta alternativa och lite mer hälsosamma varianter. 

Det första recptet jag bjuder på idag är en mejeri-fri, exotisk ris à la malta med kokos. Den passar dig som är vegan, som vill utesluta mejerier eller som bara vill prova en nyare, lite frächare variant.

Vegansk Ris à la Malta med exotiska inslag:

8 portioner

– 2 dl grötris

– 4 dl vatten

– 1 liter kokosdryck (typ Alpro eller GoGreen)

– 2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde som förvarats minst några timmar i kylskåp (rekommenderar den från Garant eller en konserv-variant)

– 1 krm äkta vaniljpulver

– ev.1-2 msk kokossocker

Koka risgrynsgröten som vanligt enligt recept fast med kokosdryck istället för vanlig komjölk. Låt gröten svalna helt. Skrapa ur det tjocka i burken eller tetran med kokosmjölk och vispa med elvisp. Om den blir för tjock kan du tillsätta lite av kokosvattnet som blir kvar i botten. Vänd ner den fluffiga kokosgrädden i gröten och blanda väl. Tillsätt vaniljpulver och smaka eventuellt av med sötning (kokossmaken i sig är ganska söt, så kokossockret är valfritt). Använd fina glas eller skålar och lägg tropiska frukter så som färsk ananas eller mango i botten och fyll sedan på med ris à la maltan. Pudra slutligen över lite kanel och eventuellt lite mer kokosflakes. Låt väl smakas!

Och den andra varianten passar utmärkt om av någon anledning vill dra ner på kolhydraterna och kanske få i dig lite extra protein. Fräch och gräddig på samma gång, med en härlig syra från keson!

Kesofrutti eller Keso à la Malta:

8 portioner:

– 5 dl vispgrädde

– 5 dl keso

– 1 krm äkta vaniljpulver

– 2 msk honung/agave-sirap

Vispa grädden fluffig och ganska fast. Vänd ner keson och smaka av med vanilj och sötning. Supergott med färska hallon till, eller en enkel sylt på värmda bär, chiafrön och honung. Riv över lite mörk choklad eller dekorera med något snyggt och juligt!

I morgon hittar ni lucka #9 i vår toppbloggare Marias blogg!

Smaklig spis!

Lucka #8 – Nyttig ris à la Malta
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Lucka #8 – Nyttig ris à la Malta

Tag dessert, efterrätt, jul, julkalender, nyttigt, ris a la malta
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg