Löpare springer i Sigtuna för en bättre värld

Löpare springer i Sigtuna för en bättre värld

Intresset för att delta i motionslopp håller i sig. Allt fler anmäler sig, men inte enbart för sin egen hälsas skull. I höst arrangerar Lions Club Sigtuna och Märsta-Arlanda ideellt, för nionde året i rad, Sigtuna stadslopp. De bjuder in till en familjefest, där den ekonomiska vinsten går till Världens barn.

– I början var loppet ganska litet, men sedan har det växt och lockat människor från hela Stockholm. Det är ett bra arrangemang för att samla in pengar till Världens barn, säger Sigtuna stadslopps tävlingsledare Gustaf Kjellberg.

Lions-klubbarna Sigtuna och Märsta-Arlanda arrangerar i början av september motionsloppet Sigtuna stadslopp i Sigtuna. Föreningarna erbjuder en heldag med motionslopp för alla åldrar, där det går att välja mellan tio och fem kilometer för vuxna och 2 200 meter eller 700 meter för barn i olika åldrar. De är alla med och bidrar till ett gott syfte. I fjol skickade Lions-klubbarna in 160 000 kronor till Världens barn, vilket kan bli ännu mer i år.  

– Jag tror att många springer för att det är en god sak. Det blir en win-win-situation för alla parter. Loppet är bra för sponsorer, löpare och Sigtunabor. Det händer något i kommunen, det är en turistattraktion, löparna får springa och anmälningsavgiften kan skänkas till Världens barn, samtidigt som överskottet också går dit.

Löparna springer i vacker miljö
I fjol lockade loppet runt 800 deltagare att snöra på sig löparskorna för att genomföra loppet.  De springer både i stadsmiljö, men även i lite mer natursköna områden i kommunen.

– Det är väldigt fint, när de springer i stadsmiljö. Det är en tusen år gammal stadskärna. Sedan bär det av ner mot sjön. Det är en ganska krävande bana med en del backar, men alla bör klara av det om man inte är för otränad.

Det bjuds även på lite olika aktiviteter vid sidan av loppet. Det finns många samarbetspartners som vill hjälpa till att göra loppet till en trevlig upplevelse för alla närvarande.  

– Vi har många sponsorer som kommer att vara på plats under loppet. De har olika stationer, där de både bjuder på vatten och har olika typer av aktiviteter.

Jubileum nästa år
Lions Club-föreningarna planerar dessutom att arrangera loppet framöver. Nästa år firar loppet tio år, vilket med största sannolikhet lär ge löparna en speciell upplevelse.

– Vi kommer att slå till med något speciellt nästa år, men vi vet ännu inte vad det blir. Det får vi se då.

Sigtuna stadslopp går av stapeln 10 september i höst och har följande distanser:
10 km löpning, herrar och damer.
5 km löpning/promenad, herrar och damer.
2,2 km löpning, flickor/pojkar (7-14 år).
700 m spring, knattar (upp till 6 år).

Läs mer om loppet här.


Text: Sebastian Pearson

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras