Ljus är viktigt under de mörkare årstiderna

Ljus är viktigt under de mörkare årstiderna

Ljus är viktigt för att vi ska må riktigt bra och nu under hösten och vintern kan det vara läge att aktivt söka efter ljus för att få tillräckligt.

Känner du dig trött och seg? Nu när sommarsolen är borta kan det lätt bli att man känner sig mer och mer hängig. Allt kortare dagar får hjärnan att signalera att det är dags att varva ner. Produktionen av sömnhormonet melatonin ökar medan halterna av signalsubstansen serotonin minskar. För ett fåtal kan bristen på ljus leda till depression. Betydligt fler känner sig nedstämda och orkeslösa. Det finns även många som drabbas av sömnstörningar.

– Förändringar i matvanorna är också vanliga. På vintern äter man gärna godis, sötsaker och choklad. Allt som innehåller kolhydrater vill man ha, säger Baba Pendse, överläkare i psykiatri vid Malmö allmänna sjukhus, till Expressen Hälsa.
Istället för att trötsäta rekommenderar han ljusterapi. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) bedömer däremot att det inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att ljusbehandling hjälper mot mörkerdepressioner. På många sjukhus har man därför lagt ner verksamheten.

En solig vintersemester med bad eller skidåkning är ett annat både skönt och effektivt sätt att ladda batterierna. Är man kvar på hemmaplan kan man passa på att ta promenader mitt på dagen när solen står som högst.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras