Lindra din migrän eller spänningshuvudvärk – 9 naturliga sätt

Lindra din migrän eller spänningshuvudvärk - 9 naturliga sätt

Lider du utav migrän eller återkommande spänningshuvudvärk? Så här kan du lindra dina problem på 9 naturliga sätt, det vill säga utan mer värktabletter som kanske ändå inte ger någon effekt?

Migrän eller spänningshuvudvärk? Vad är skillnaden?

Det är viktigt att skilja på migrän och spänningshuvudvärk, sistnämnda som ofta ger en tryckande, dubbelsidig värk. Ofta utlöses värken av spända muskler, stress, trötthet och känslomässiga påfrestningar. Den är dock ofarlig och går ofta över av sig själv, men det finns knep att ta till om den är återkommande.

Lider du däremot av migrän så drabbas du utav akuta anfall med sprängande huvudvärk som ofta varar i upp till ett dygn. Migrän är ofta ärftligt och värken sitter vanligtvis på ena sidan av huvudet men kan även här vara dubbelsidig. Även vid migrän kan du känna trötthet. Det är även vanligt med illamående och kräkningar.

Orsakerna till att ett migränanfall utlöses kan vara många, men några omtalade orsaker är starka dofter, rödvin, hormonförändringar och snabbt växlande väder. Att många personer vid ett migränanfall föredrar att ligga i ett mörkt och tyst rum beror på att man ofta också är extremt ljud och ljuskänslig. Oftast vet man själv vad man är känslig emot och kan i bästa fall förebygga det men ibland kommer anfallen ändå.

Så kan du lindrar din migrän eller spänningshuvudvärk – 9 naturliga sätt:

Det finns flera sätt att lindra och i bästa fall till och med bota din spänningshuvudvärk och migrän, det gäller bara att hitta det sätt som passar just dig. Här är några enkla tips på saker du kan testa:

1. Vatten. En ofta bidragande orsak till huvudvärk trots det är de många som har svårt att få i sig tillräckligt med vatten under en dag. Försök att få in en rutin på det för att slippa få vätskebrist och huvudvärk. En citronskiva i vattenflaskan gör det ännu godare!

2. Regelbunden kost. Ät vid regelbundna tider och se till att få i dig den energin du behöver för att orka med dagens alla påfrestningar

3. Sömn. Se till att få tillräckligt med sömn och håll dig gärna till samma antal timmar varje natt då det har visat sig att inte bara för lite sömn lätt bidrar till huvudvärk och migrän utan att för mycket sömn också kan vara en orsak.

4. Motionera. Har du ofta spänningshuvudvärk kan det göra stor skillnad att röra sig och träna, det minskar muskelspänningar och brukar göra det lättare att koppla bort en inre stress och huvudvärken släpper ofta. Vid migrän får du däremot vara försiktig eftersom träning kan förvärra huvudvärken när anfallet redan är igång men att motionera är ett jättebra sätt att förebygga kommande migränanfall.

5. Meditation och andningsövningar. Går du runt med stress och oro i kroppen så kan faktiskt meditation och olika andningsövningar hjälpa dig att varva ner. Det kan räcka med ett par minuter på bussen för att minska spänningar i kroppen.

6. Yoga. Yoga är också ett perfekt sätt att hitta ett inre lugn och stressa ner. Yogan gör så att blodflödet till huvudet blir effektivare och du drar inte på dig lika mycket spänningar i kroppen. Det finns även flera ställen som använder sig utav en metod som kallas migränyoga där de arbetar med övningar som är anpassade för dig som lider utav migrän.

7. Massage. Unna dig en massage med jämna mellanrum för att låsa upp eventuella knutar och spänningar i musklerna som ofta är en orsak till huvudvärk.

8. P-piller. Fler kvinnor än män lider utav migrän och det beror på hormoner i kroppen. Mini-piller har visat sig vara ett bättre alternativ än kombinations p-piller för de som lider av migrän. Kontakta din gynekolog för att säkerhetsställa att du har det preventivmedel som fungerar bäst för just dig!

9. Akupunktur. Att sticka in nålar i huden kan kännas skrämmande för många men det har enligt studier visat sig att akupunktur ofta lindrar huvudvärk och migrän.

Text: Martina Norling

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration!

 
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras