Light-läsk ökar risken för hjärtsjukdom

Light-läsk ökar risken för hjärtsjukdom

Två eller fler light-läskedrycker om dagen ökar risken att få hjärtattack eller andra hjärt- och kärlproblem med 30 procent. Dessutom har de 50 procent högre risk att dö, det visar ny forskning vid American College of Cardiologty.

I undersökningen studerades 60 000 medelålders kvinnor. Samtliga fyllde i en enkät om deras mat- och dryckesvanor samt en detaljerad fråga om hur mycket light-drycker de konsumerade. Kvinnornas hälsa följdes under nio år med årliga uppföljningar. 8,5 procent av kvinnorna som drack två eller fler light-drycker per dag fick någon sorts hjärtsjukdom jämfört med 6,8 procent som drack fyra eller färre light-drycker i veckan och 7,2 procent som drack ingen eller några stycken i månaden.

– Vi hittade bara en koppling mellan dessa faktorer, så vi kan inte säga att det verkligen är lightdrycken som orsakar problemet. Och det är en ganska låg risk med tanke på att hjärtsjukdomar faktiskt är den vanligaste dödsorsaken i USA, säger Ankur Vyas, hjärt- och kärlexpert vid University of Iowa Hospitals and Clinic.

 Forskningen hävdar därmed inte att det är läsken i sig som dödar människor, men att kvinnor som väljer att dricka light-läsk gör det för att kompensera andra onyttigheter, eftersom att light-läsk anses vara bättre än vanlig läsk med socker i.

– Vår studie menar att det finns en koppling mellan hög konsumtion av light-läskdrickande och dödlighet. Men det gäller inte om man bara dricker det någon gång då och då säger Ankur Vyas. 

I studien noterades även att kvinnorna som drack mest light-drycker var de som också rökte, var överviktiga, hade diabetes och högt blodtryck. Enligt en nationell undersökning konsumerar en av fem personer light-drycker varje dag.

Studien kan du läsa här.

 

Källa: Expressen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.