Lidaloppet – 5 kilometer mot kvinnors cancer

Lidaloppet  – 5 kilometer mot kvinnors cancer

Den 23 oktober går startskottet för Lidaloppet ute i Tullinge utanför Stockholm. Bakom initiativet finns fitnesstjejen Linda Illerstam som själv förlorat både mamma och morbror i cancer.

Loppet har två sträckor: 5 km på rullstolsvänlig bana och 7 km i terräng och går i natursköna Lida friluftsområde där Linda Illerstam sedan barnsben åkt pulka och skridskor och sprungit runt bland de många spåren. Tillsammans med vännen Anna Ericson på Tullinge Hälsokälla uppstod idén om att göra något lokalt i hälsans tecken och då Linda tidigare gjort event för Rosa Bandet, så kallat “Think pink-events”, landade slutligen idéerna i Lidaloppet som nu löps för fjärde året.

– Av en slump visade det sig att Leif Wallin som sköter Lida Friluftsgård var en gammal vän till min mamma, så vi fick stöd från start, säger hon.


Spänningen som uppstår sekunderna innan startskottet. Initiativtagare till loppet Anna Ericsson ger klartecken i förgrunden.

Bröstcancerstöd
Genom åren har deltagarantalet gått från 250 till 400, med sidoaktiviteter och matiga goodie bags från Gymgrossisten. Pengarna som kommer in går oavkortat till BRO Amazons – en del av Bröstcancerföreningen som bland annat anordnar LEVA-veckan på Masesgården för kvinnor med spridd bröstcancer där de får chans att mötas, byta erfarenheter och vara en del av en stark gemenskap. 

– Det känns så bra att stötta dem, och att de får chans att dela både glädje, sorg och rädslor med varandra. Som nära anhörig vet jag vilket helvete det är att leva med cancer i familjen och det betyder så mycket för mig att se att hjälpen verkligen når fram!

Linda Illerstam och hennes två tjejkompisar.

Engagemang beroende på psykisk form
Linda Illerstams eget engagemang har sett lite olika ut från år till år, eftersom sorgen efter modern går i vågor. Det viktigaste är plattformen hon skapat för andra att hjälpa. I år ligger fokus på att dra in sponsorer.

– Vi skapar den här dagen som är rolig, förut har sloganen varit ”starka kvinnor springer tillsammans” och män fick vara med om de klädde ut sig till kvinnor. Det var många som kom i peruker och ballongtuttar men tråkigt nog fick vi veta att det fanns personer som känt sig kränkta och från och med i år har vi temat rosa. Fortfarande lika välkommet att gå all in med rosa peruker och strumpbyxor, men det går lika bra att nöja sig med en rosa tröja eller mössa! 

Fitness-Linda
Linda Illerstams egen träningsbakgrund är att hon tävlar i bikinifitness och i kategori “Fitnessmodel” som hon nyligen tävlade i på Olympia i Las Vegas om kom på sjunde plats av 58 tjejer trots att hennes primära mål den månaden var modeplåtning och filmning.

– Dock underskattade jag tävlingen rätt ordentligt, konkurrensen var stenhård och jag är nog lite sugen efter revansch!

Men, det tar tid att bygga en fysik och även att känna sig bekväm i den.


Fitness-Linda i högform. Foto: Patrik Book

– Jag älskar att träna och leva hälsosamt och njuter av processen. Många lägger så stort fokus vid utseendet i den här branschen att de vill stressa fram en tävlingsform och resultat. För mig är det viktigt att kroppen får arbeta i sin egen takt och som i alla lägen är kunskap makt: Jag fördjupar mina kunskaper i nutrition tillsammans med kunniga personer som Martin Brunnberg på Paulúns Näringscenter och min coach Fredrik Carlsson på Ironsport Club i Västerås. Viktigast av allt är att vara observant över vad som funkar för mig – och nu har jag lyckats öka med 2 kilo muskler på 2 år, vilket jag är väldigt stolt över!

Text: Julia Kimell
Foto, Lidaloppet: Anthony Andrews

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras