Längdskidåkning – därför är det bra träning

längdskidåkning

Längdskidåkning är en mycket effektiv form av träning. Tack vare att du använder både ben och armar belastas hjärta och lungor mer än vid någon annan träning, till exempel löpträning. Nästan alla kroppens muskler får jobba och konditionseffekten är hög. Professionella längdskidåkare är bland de mest vältränade idrottsmän som finns. I och med att hjärta och lungor inte bara måste förse benen utan även armar med syre är det en mycket effektiv konditionsträning som många gånger bevisat även ge ett bra skydd mot vissa cancerformer, speciellt hormonellt utlöst cancer. Nu på vintern är det perfekt tid att sätta igång med denna träningsform som kommer att ge dig den superkropp du så gärna vill ha.

Att ge sig ut i skidspåret ger goda resultat. Förutom god motion får du även frisk luft samt dagsljus. Den varierande terrängen gör att konditionsträningen blir varierad och naturlig. Vid uppförsbackar får hjärta och lungor jobba hårt för att förse hela kroppen med syre och i nerförsbackar får du en stunds vila. Detta ger en naturlig intervallträning, mycket bra för den som vill förbättra sin kondition.

Tack vare den goda konditionseffekten blir även kaloriförbrukningen extra hög. Just att bränna kalorier är ju för många själva meningen med träningen. Stakningen med stavar ger dig en chans att träna både över- och underkropp på samma gang, och du kommer åt många muskelgrupper du annars normalt inte når med annan träning. Forskare har flera gånger kommit fram till att längdskidåkning är den mest effektiva konditionsträning som finns. Vid en uppförsbacke är syreupptagningsförmågan nära maximala värden.

Genom att använda olika tekniker i spåret kan du variera din träning ytterligare. Vid så kallad fri stil eller skejting som det också kallas är det mest benen som jobbar. Medan vid klassisk stil, där man stakar sig fram eller åker diagonalt med armar och ben, får både över och underkropp jobba.

En person som vet mycket om träning och längdskidåkning är den framgångsrika och flerfaldiga guldmedaljören Marcus Hellner.Marcus Hellners blogg på PokerStars berättar han om att det är bra att ibland bryta upp träningsrutinen och söka sig till nya platser för att få nya insikter om sin träning. Han tror också att hålla en god variation i träningen är något som även pokerspelare kan använda sig av för att bli bättre.

Den som är nybörjare och vill komma igång ute i spåret kan få en bra effekt med endast två till tre trängspass i veckan. Eftersom längdskidåkning ger så god konditionsträning kommer du snabbt märka av att du känner dig starkare, och efter en dryg månad kommer du att se att din kondition förbättrats i form av att du blir mindre andfådd och kommer lättare in i en bra rytm samt att tillfredsställelsen ökat.

Att träna utomhus ger många fördelar. Det uppenbara är att frisk luft är bra, men forskningen har även visat att svettas utomhus ger en hel del fördelar som skarpare sinne samt mindre risk för depression. Vem vill inte bli smartare och lyckligare av sin träning? Annan forskning visar att löpare som regelbundet tränar i kyla ökade sin prestation med 29 procent. Varför inte passa på nu så länge snön ligger kvar,  dra på pjäxorna och ta en uppfriskande och välgörande tur i längdskidspåret.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.