Ladda med mat

Ladda med mat

Dietisten Jennie Johansson tipsar om vad du bör äta innan ett riktigt långlopp.

Nio mil längdskidor är ett riktigt långlopp, som ställer prov både på fysisk och mental styrka. Att träna inför ett så pass långt lopp är a och o, men maten är en annan viktig del för att lyckas med sitt mål.
– Vasaloppet är en enorm påfrestning för kroppen och all energi som du fyllt på med före loppet lönar sig, säger Jennie Johansson.

För maximal effekt tycker hon att uppladdningen ska börja tre dagar innan loppet. För dig som ska köra Vasaloppet är det alltså onsdag kväll som gäller. Då inleder du din uppladdning med att köra ett hårt träningspass där du använder skidåkarmusklerna. Direkt efter passet bör du få i dig 100 gram kolhydrater, som kan vara en skinkmacka och fem dl juice, fem dl fruktyoghurt och en dl russin, två skivor ljust bröd, fem dl mjölk och en banan eller en återhämtningsdryck som innehåller både kolhydrater och protein.

De kommande tre dagarna bör du inte träna utan fokusera på att fylla på med energi. Beroende på vad du väger behöver du olika mängd kolhydrater, om du till exempel väger 60 kg bör du få i dig cirka 500 g kolhydrater per dag och om du väger 80 kg behöver du cirka 650 g.
– Det blir väldigt mycket mat eftersom du även behöver få i dig protein och fett. Det är också viktigt att dricka mycket under uppladdningen, säger Jennie Johansson. På morgonen före loppet är det viktigt att du äter något som du och din mage är van vid. Det är även bra att ha med sig något att äta precis före start.
– Även om du har gjort en bra uppladdning är det viktigt att fylla på med energi under loppet. Redan vid den första kontrollen bör du få i dig vätska och ytterligare kolhydrater, säger Jennie Johansson.
Lycka till!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.