Långhelg i italienska pärlan Milano

Långhelg i italienska pärlan Milano

Våren är en perfekt tid för att unna sig en långhelg i någon av Europas alla storstäder. Jag valde Milano och föll pladask.

Jag valde Milano och föll pladask. Både för storstadens puls men även för omgivningen och då framför allt för grannstäderna Bergamo och Como.

Europa är aldrig lång bort och med några timmars flyg når du i stort sett samtliga storstäder i Mellan- och Sydeuropa. De italienska städerna och Italien överlag gör aldrig mig besviken, trots höga förväntningar både på mat, folk och miljö. Italiens näst största stad, Milano, var huvudmålet för resan men eftersom lågprisflygbolaget landade en bit utanför staden fick resan en oväntad vändning.

Flygplatsen Orio Al Serio ligger drygt fyra mil från Milano, i Bergamo närmare bestämt. Eftersom flyget anlände förhållandevis sent på kvällen valde jag att bo över en natt i Bergamo. Dels av praktiska skäl men dels för att jag hade stora förhoppningar om staden. Att sent på kvällen ta bergbanan upp till Citta Alta, den gamla delen av Bergamo, och äta en bit mat var härligt och kändes italienskt. Min ravioli smakade perfekt, så klart. Bergamo ligger precis vid bergens fot och efter en natts sömn tog jag en löprunda i den kuperade staden, stannade till i en park där några äldre italienska herrar gjorde någon sorts gemensam stretching. När solen gått upp lämnade jag Bergamo för pulsen, folkvimlet och shoppingen i Milano.

Även Milano var en pärla, framför allt för fashionistas och de modemedvetna. Den mesta shoppingen är ganska dyr och det mest inspirerande är nästan att bara strosa omkring, spana i skyltfönster och kolla in allt folk. Även om i stort sett hela Milano var fullt av folk så var det absolut mest folk på torget framför den gigantiska Duomo di Milano, katedralen som sägs rymma 40000 människor.

En annan avstickare som är möjlig från Milano är en sväng till sjöstaden Como. Staden ligger en knapp timme från Milano och har allt som Milano saknar: Småskalighet, vatten, natur och berg. Om du vill ha ytterligare en dimension till din storstadsweekend så är en utflykt till Como ett bra alternativ. I Como kan du åka på en båttur eller ta ett bergståg upp och få en magnifik utsikt över staden och omgivningarna.

Skribent: Malin Björkqvist

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.