Lär dig påverka din förbränning

Ett ämne som varje dag cirkulerar i mångas huvuden är hur man ska göra för att gå ned de där extra kilona. Ämnesomsättning och förbränning är två termer som är vitala för problemet, men som ofta känns abstrakta. SportHälsa rätar ut frågetecknen.

Ni som vill höja er naturliga ämnesomsättning kan få ett tips direkt, börja bygg muskler. Då höjer ni nämligen er basalmetabolism vilket är den ämnesomsättning som alla, vare sig de motionerar eller ligger i koma har för att kroppen ska fungera. Energin går bland annat till blodomloppet, andningen och upprätthållandet av kroppstemperaturen. Basalmetabolismen, BMR, påverkas av flera faktorer, främst kön, ålder och vikt samt genetiska anlag. Ju mer en person väger desto högre BMR har han eller hon.

Det bästa sättet att höja BMR är alltså genom att bygga muskler och därmed gå upp i vikt, eftersom metabolismen i muskelceller kräver mer energi än fettceller.

Andra faktorer som påverkar din BMR temporärt är till exempel feber. För varje grad över din normala temperatur ökar din basalmetabolism med närmare tio procent. Motsatt effekt får du när kroppen svälter, inte bara på grund av den förlorade kroppsmassan utan även för att metabolismen per kilo sjunker.  

Energiomsättningen är nyckeln
Om du är en lågaktiv person utgör basalmetabolismen cirka två tredjedelar av din totala energiomsättning, men för en person som motionerar utgör den en betydligt lägre procenthalt eftersom han eller hon har en mycket högre energiförbrukning. Det är just den totala energiomsättningen som är en av de viktigaste grundstenarna att känna till för dig som vill gå upp, ner eller behålla din vikt. För att få en bra balans bör energiintaget vara lika stort som energiomsättningen vilket är logiskt. Men i själva verket är det sällan jämvikt sett över ett enskilt dygn, utan kroppen har en fantastisk förmåga att balansera intaget och förbrukningen över en tidsperiod på upp till en vecka.

Är energiintaget högre än förbrukningen skapas en positiv energibalans som resulterar i att överskottsenergin lagras som en energireserv – fett. Motsatt effekt får du om förbrukningen är högre än energitillförseln då kroppen istället måste frigöra energi från reservdepåerna vilket leder till viktminskning.

Det här visste du nog inte
Som du redan vet har en tyngre person även en högre energiomsättning, detsamma gäller även vid fysisk aktivitet. En person med större kroppsmassa förbrukar mer energi vid samma aktivitet som en med lägre. Men det behöver inte alltid stämma och det är här som den flitige motionären för skörda frukten av sin höga syreupptagningsförmåga. Om en otränad person och en idrottare springer exakt samma sträcka eller utför samma jobb, kommer den vältränade att förbränna upp till dubbelt så många kalorier på grund av den högre syreupptagningsförmågan.

Genom att motionera regelbundet hamnar du i en positiv cykel där du förutom att höja din fettförbränning även aktiverar kroppen, vilket leder till ökad energiomsättning upp till ett par timmar efter avslutat träningspass. Om du styrketränar bidrar det till en förhöjd energiförbrukning ända upp till två dygn efter, eftersom kroppen använder energi för att få bort mjölksyran som uppstått och för att få musklerna att återhämta sig.

Två pizzor om dagen
Alla vet att pizza är onyttigt, men hur kommer det sig då att vissa kan äta både onyttigt och mycket utan att kroppen lagrar det som fett. Det finns naturligtvis olika förklaringar, men en profilbild skulle kunna vara mannen som tränar mycket och tack vare den höga energiförbrukningen blir det svårt för personen att gå upp i vikt även om han skulle äta pizza varje dag.

Vid sällsynta fall kan extremt hög ämnesomsättning bero på att sköldkörteln producerar för mycket av hormonet tyroxin, som reglerar ämnesomsättningen. Detta leder till att kroppen går på högvarv och hela tiden tömmer sina energiresurser. Motsatsen till den åkomman kallas Hypotyreos och då producerar sköldkörteln för lite av sköldkörtelhormonerna, vilket oftast, oberoende av vad man äter, leder till viktuppgång.

Inget hokus pokus
Som du redan förstått vid det här laget är varken ämnes- eller energiomsättningen i kroppen något hokus pokus utan vi har själva möjligheten att påverka vår metabolism på olika sätt, såvida man inte lider av rubbningar i sköldkörteln.

Så innan ni ger er i kast med att forma er kropp är det viktigt att ni tar er tid och verkligen lägger upp en strategisk plan för att nå målet.

Skribent: Omid Ekhlasi

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.