Krönika: Lisa lider av 5 kroniska sjukdomar, så blir hon hjälpt av träning

Lisas liv har alltid varit fyllt med fysisk aktivitet och hård träning. Då hon fick sin femte kroniska sjukdom fastställd för några år sedan tränade hon mer intensivt än någonsin. Diagnoserna var förstås både fysiskt och mentalt påfrestande, men hon tänkte inte låta sina kroniska sjukdomar hindra henne från att göra det hon älskar. Så funkar träningen som en av hennes främsta energikällor och största passion.

”Varifrån får du all din energi, Lisa?”

En fråga jag får ganska ofta, inte sällan när jag känner mig helt slut. Till och med när jag var dödssjuk på akuten skickades jag hem eftersom jag ”såg pigg ut”. Faktum är att jag konstant är ganska trött, på grund av min ”autoimmuna samling”, som jag brukar kalla den. Fem hormonella sjukdomar, bland annat diabetes typ 1, hypothyreos och Addison, en ovanlig sjukdom i binjurarna.

Utöver insulin tar jag dagligen flera andra mediciner, bland annat hydrokortison mot sjukdomen i binjurarna. Eftersom det är svårt, om inte omöjligt, att helt efterlikna kroppens egna produktion, blir det en viss obalans. Vissa dagar känns bättre, andra dagar är tröttheten mer påtaglig, men den hindrar mig i princip aldrig från att träna. 

Lisa lider av 5 kroniska sjukdomar – så hjälper träningen henne

Träningen får mig att må så mycket bättre, känna mig starkare, mer hälsosam, gladare, mer kreativ och är ett utmärkt verktyg för att handskas med mina sjukdomar. När jag känner mig stressad är träningen den absolut bästa ”stressmedicinen”.  Att idrotta har alltid varit min ”frizon” och är en av de få gånger jag kan släppa allt annat runtomkring. Den sköna känslan efter ett träningspass, när du är helt slut efter 10 intervaller i uppförsbacke och känner hur endorfinerna börjar hoppa runt inom dig, är en av de absolut härligaste känslorna jag vet!

Vad som har motiverat mig till träning under alla åren är självklart de positiva hälsomässiga effekterna, men främst att jag tycker att det är fantastiskt roligt! Och det är så viktigt – att man hittar sina egna träningsformer som i sig motiverar och gör att man längtar! Själv älskar jag utomhusträning, i alla väder! Jag har alltid varit den i fotbollslaget som gillade den där leriga, blöta uppbyggnadsträningen i vinterslasket. 

Lisa listar: 4 fördelar med träning vid kroniska sjukdomar

  1. Känner sig gladare, piggare, starkare och mindre stressad.
  2. Som diabetiker får du ett jämnare blodsocker och en ökad insulinkänslighet.
  3. Träning ökar bentätheten – fördelaktigt vid brist på vissa hormoner, t. ex. östrogen.
  4. Extra viktigt med träning vid kroniska sjukdomar eftersom man lär känna kroppen bättre och därmed vet vilka påfrestningar man klarar av. Tränar du bara enstaka gånger är det mycket svårare att veta.

Sen är det förstås inte alltid lätt att träna med sjukdomarna. Det kan vara en svår balansgång och krävs en hel del förberedelser och rätt uppladdning. Många gånger har jag misslyckats och jag vet inte hur många gånger jag före eller under en fotbollsmatch har fått proppa i mig ett helt druvsockerpaket, eller kanske behövt ta extra insulin då blodsockret flugit iväg. Självklart är det även viktigt med balans i kroppen och att ge den ordentlig återhämtning. Det är nog extra viktigt för oss med kroniska sjukdomar och begränsat med energi.  

Jag har ganska ofta blivit bedömd utifrån mitt yttre och tydligen lyckas jag för det mesta utstråla energi och power, även om det inte finns någon. Ibland kan jag förstås bli glad av att höra det, då det är sån jag är som person. I andra sammanhang, som när jag sökt vård, har det lett till att jag fått vänta länge på att få rätt diagnoser fastställda. När jag vid 26 års ålder sökte förklaring till min uteblivna mens blev jag rekommenderad av läkare att äta mer fett och att träna mindre, men ett år senare visade det sig vara ytterligare en autoimmun sjukdom. 

Jag vill visa föräldrar med barn med diabetes att träning är fullt möjlig, bara man skapar sig de rätta förutsättningarna. Jag vill visa att man inte behöver bli offer för sina egna omständigheter.

De senaste åren har jag arbetat som verksamhetschef på en trampolinpark. Ett ställe där både barn och vuxna hoppar runt på olika trampoliner och får sig ett grymt roligt träningspass tillsammans, med en rejäl bunt med må bra-hormoner! Det var där jag insåg hur viktigt det är för mig att få jobba med att få fler att röra på sig och att få sprida rörelseglädje. Så jag bestämde mig för att starta ett eget företag, där syftet är att inspirera sjuka som friska till fysisk aktivitet.

Jag vill visa föräldrar med barn med diabetes att träning är fullt möjlig, bara man skapar sig de rätta förutsättningarna. Jag vill visa att man inte behöver bli offer för sina egna omständigheter.

Följ gärna Lisa här på Instagram där hon delar mycket från sin träning och om sina sjukdomar.

Om Lisa Molin

Ålder: 34
Bor: Alingsås
Jobb: Grundare av LiMove AB som har träning och hälsa i fokus
Träningsformer: Många! Löpning, back- och trappintervaller, fotboll, styrketräning, racketsport och dans

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.